Witblanke schaamte

Kruipolie / 143 reacties

03-07-2020, 09:15

Ik ben een witte man. Dol op blanke vla, negerzoenen, moorkoppen en Afrikaantjes. Dus een foute witte man. Vreselijk fout zelfs volgens het nieuwe normaal dat mij via de media wordt opgedrongen en aangemeten.

ADVERTORIAL

Geef om leven, kies Care4Life

Care4Life is een nieuwe christelijke zorgverzekering, voor mensen die bewuste en principiële keuzes willen maken.

Lees verder...

Geef om leven, kies Care4Life

Landgenoten met een kleurtje die ooit onze gastvrije natie binnenwandelden, vlogen of zwommen, mede profiterend van de pecunia’s die tegen de drempels klotsten, hebben het plots wat minder naar hun zin hier. En geef ze eens ongelijk. De broekriem moet dankzij Covid-19 aangehaald en als je niet gewend bent er een te dragen, wordt dat natuurlijk lastig.

Echter... in gedweeë navolging van passégristen Arie Boomsma en zijn mede huilebalken wil ik me diep schamen dat ik hier al wat langer vertoef, een witte huidskleur heb en voorouders die mogelijk hebben geprofiteerd van de slavenhandel... Heel erg lang geleden. Want Arie en zijn companen hebben een briljant geheugen.

Arie kennen we vanaf de tijd dat de EO nog een vleugje religie probeerde te verspreiden. Dat moet zo rond de jaartelling zijn geweest. De zelfreizende realityster poseerde indertijd naakt in een homoglossy. Want Arie houdt van mannen. Twee in ieder geval: zichzelf en zijn spiegelbeeld. Arie is ook zeer rechtschapen. Hij veracht witte bozerikken met flauwe grappen. Arie vindt dat ik, de achterkleinzoon in het kwadraat van een inheems mens uit een fout verleden, mijn excuses moet aanbieden aan iedereen met een niet-roomblank velletje.

En dat doe ik. Want Arie heeft gelijk. Beste Arie, en alle andere ernstig en quasi gekwetsten:  mea maxima culpa. Ik bied mijn diepe en zeer nederige verontschuldigingen aan. De Hollanders die tijdens de Gouden Eeuw ons land welvaart hebben gebracht door handel te drijven, vrijheidsoorlogen te voeren en de Spanjaarden over den kling te jagen, hebben vreselijk fout gehandeld. Ze hadden geen zwarte, maar blanke slaven moeten kopen van islamitische Arabieren en Ottomanen. Of, nog beter, ze hadden de krijgszuchtige negerkoningen met hun zwarte roofbuit een kopje kleiner moeten maken in plaats van plezierig zaken met ze doen. Dan hadden we nu niet aan loeizware standbeelden hoeven staan te sjorren of zwarte Pieten in hun gezicht schoppen.

Het is allemaal mijn witblanke schuld. En daarom wil ik niet alleen plat door het stof, maar ook een daad stellen. De stad die het meest van deze vreselijke handelspraktijken heeft geprofiteerd maken we met de grond gelijk. Niet alleen de koopmanswoningen met een bijsmaakje, maar ook alle andere historische panden en het Paleis op de Dam. Ja zelfs de pasgebouwde Zuidas mag tegen de vlakte als genoegdoening voor wat onze voorouders hebben uitgespookt. Vooruit, de Arena mag blijven staan. En op deze gezuiverde plek aan het IJ bouwen we vervolgens een nieuwe metropolis met de naam Utopia. Een plek waar alle culturen vrolijk en dartelend met elkaar samenleven en waar bruine drollen de geur verspreiden van viooltjes. En zo leven we nog lang en gelukkig.

Kruipolie op 03-07-2020, 09:15
143 reacties
MarijnV
03-07-2020 / 09:49
Moest dit nou echt?
Gerrit112
03-07-2020 / 13:47
Helaas dringt blijkbaar ook de ‘geraaktheid’ door in onze gezindheden.
Laten wij ons er gewoon verre van houden om dit soort onzinnige teksten eruit te gooien.

De huidige bewegingen in de wereld zouden ons diepe zorgen moeten baren en ons op de knieën moeten dwingen, voor de Heere wel te verstaan.

Ook dit bovenstaand beweegt mee met de polarisering, laten we in onze wereldse wandeling verbinding zoeken en op zekere hoogte van mate bewogenheid tonen.

Praten blijft beter als slaan.
Gepeizen
03-07-2020 / 18:13
Puberaal stuk vanuit de onderbuik dit, beetje genant.
Ook wel typisch voor SGP-aanhangers die de samenwerking met Forum ook aantrekkelijk vinden.
mortlach
03-07-2020 / 18:17
Hoera, nog meer openlijk racisme onder het mom van satire.

Het enige wat deze column, en Refowebs zucht om ze maar te blijven plaatsen, duidelijk maakt, is dat er nog genoeg te doen is.
mortlach
03-07-2020 / 19:12
Wauw....
"Een plek waar alle culturen vrolijk en dartelend met elkaar samenleven en waar bruine drollen de geur verspreiden van viooltjes."

subtiel hoor. Heb uw naasten lief als uzelf, behalve als ze een donkere huid hebben, dan vergelijk je ze maar met uitwerpselen.

Verder blijft het me verbazen dat mensen denken dat ze slim/grappig zijn als ze weer eens klagen "mag ik straks ook geen blanke vla meer!?"

Ja, want daar gaat het om!
Lekkerbek
03-07-2020 / 19:15
Je moet je niet alleen schamen voor de slavenhandel, je moet je ook schamen voor dit artikel. Ik denk niet dat er onder de forummers één persoon is die dit kan waarderen.
Broodkruimel
03-07-2020 / 19:36
Dit artikel is echt Refoweb onwaardig. Als gereformeerde christen schaam ik me hiervoor.
MarijnV
03-07-2020 / 19:44
@mortlach Tja, die blanke vla. Ik ben bang dat het bij veel mensen om niet meer dan dat gaat. Ik wil blijven doen wat ik altijd deed, en als iemand zich gekwetst voelt is dat zijn probleem. Puur egoïsme, met of zonder refosausje.
zeeuwsemaaike
03-07-2020 / 20:16
Het is me werkelijk een raadsel wat deze column doet op deze website. Ik ben een jonge christen en word vaak geholpen door de antwoorden uit de vragenrubriek. De panelleden geven in hun antwoorden (over het algemeen) blijk van naastenliefde, invoelingsvermogen en hun wens om te leven zoals God dat van ons vraagt. Dit alles wordt volledig gemist in bovenstaande column. Er is geen enkele sprake van naastenliefde en invoelingsvermogen, het enige wat ik proef is egoïsme. Ook wordt er niet gesproken over de aanwijzingen die de Heere ons geeft in de Bijbel betreffende het omgaan met racisme. Kort gezegd wordt er niets christelijks gezegd en hoort deze column dus niet thuis op een website die als doel heeft christelijke jongeren de weg te wijzen.
Dogar
03-07-2020 / 20:26
Nou ben ik niet zo teer besnaard maar wat is dit voor flauwekul ?

Rascisme is een zeer ernstige zaak en ja soms zijn er figuren die er weer helemaal in doorslaan en het willen zien waar het er niet is en dat is een kwalijke zaak.

Maar dan kom je op de proppen met dit ?

Ik zag vrienden gewond raken in hun strijd voor het bondgenootschap waar NL deel van uit maakt hun leven riskeren ook in jou belang druiloor en die kwamen van over heel de wereld in alle kleuren van de regenboog. Om extremisme te bestrijden en zodat mafklappers zoals jij het recht behouden om je gezapige luizenleventje te besteden aan deze onzin.

Laat me raden je durft je dorp niet uit en in dat dorp lijkt iedereen op elkaar en staan er maar 3 achternamen in het telefoonboek ? Je vind eigenlijk dat vrouwen geen trekker mogen rijden en zou het liefste je homosexuele achterneefje op de brink stenigen ? Onderwijl bekijk je stiekum met begeerte de broer van je nieuwe overbuurman en staat de TV verstopt in een kast.

Ga je gauw schamen floepert.
RSTHG21
04-07-2020 / 00:33
Dan ben ik die ene zeker. De eerste 'dwars' die ik kan waarderen.
schaapje
04-07-2020 / 08:32
Denk het niet hoor, het stuk verwoordt mijn gevoelens op een paar uitspraken na. Maar er zijn velen die het niet durven toegeven.
Frans123
04-07-2020 / 09:49
Beste Kruipolie,

Waarom publiceren onder een pseudoniem? Je staat toch voor je eigen mening. Beetje laf: belletje rekken!
MarijnV
04-07-2020 / 11:47
@RSTHG21 Ik ben heel benieuwd wat je er precies in waardeert en hoe jij vindt dat deze column past op een christelijk platform.

@schaapje Als zo'n puberaal stuk mijn gevoelens zou verwoorden zou ik dat inderdaad niet durven toegeven...
Alive76
04-07-2020 / 12:48
Gisteren heb ik de beelden gezien van Christelijke broeders en zusters die in elkaar werden geslagen omdat ze aan het bidden waren bij het beeld van St Louis. Er werd zelfs iemand met zuur overgoten. Er werd niet teruggevochten, zij keerden de spreekwoordelijke andere wang toe en bleven bidden.
Misschien kunnen we ons daar beter druk om maken dan om dit stukje satire?
rvos
04-07-2020 / 13:38
Het doet mij goed dat er toch nog christelijke medemensen zijn die met humor gewoon de feiten durven brengen chapeau!

En dat je het doet onder een schuilnaam heb ik begrip voor, de rechtsstaat is namelijk al lange tijd niet meer in staat om u te beschermen tegen geweldadige wraak acties.
BralBal
04-07-2020 / 13:44
Wat een verademing. Eindelijk iemand die nuchter naar de zaken kijkt. En wat een bevestiging weer hieronder van al die mensen die die niet lezen, niet horen wat ze willen horen, wat in hun plaatje past, de mensen die andere meningen of inzichten hebben wegzetten, discrimineren heet dat geloof ik. Zelfs een van de grondbeginselen van het afschuwelijke fascisme. Bah, bah ,bah.
RubenDeWaal
04-07-2020 / 14:18
Wow, dus meneer of mevrouw Kruipolie bepaalt wel even of iemand (Arie Boomsma, in dit geval) een ‘passégristen’ is of niet?! Oordeel niet, opdat je niet geoordeeld wordt; een beetje hypocriete refo zou bij die zin toch meteem de rillingen moeten krijgen. Maar niet deze ‘Kruipolie’ hoor. Die gaat schaamteloos én respectloos op de stoel van God zitten, en bepaalt gewoon eigenhandig dat Arie er qua christen niet meer toe doet. Om misselijk van te worden. Iemand die in die mate zelf voor Rechter speelt, is toch zélf de term ‘christen’ niet waard? Laat staan dat hij of zij een blog op Refoweb verdient. Ik ga er dan ook vanuit dat er met onmiddellijke ingang passende maatregelen tegen deze blasfemische stukjesschrijver worden getroffen. Waarvoor reeds dank.
oliebol88
04-07-2020 / 14:33
Geweldig stuk met humor, we hebben hier een nieuwe Voltaire.
U heeft een duidelijk en realistisch inzicht met betrekking tot de situatie in Nederland.
kolenboer
04-07-2020 / 14:44
Helemaal eens, mooi stuk.

Lees ook deze columns

Onlangs was ik in een klein stadje, samen met een vrouw om te evangeliseren. Nadat we een hoofdstuk uit de Bijbel hadden...
10 reacties
11-06-2020
Vannacht is in een ziekenhuis in Ede een meisje geboren. Het geweld waarmee dat gepaard moest gaan lijkt de zuigeling to...
geen reacties
22-04-2020
Op een dag deelde ik in de stad folders uit. Er kwam een moeder naar me toe die zei: ‘U doet goed werk meneer’. Ik vroeg...
geen reacties
25-03-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering