Niet zo slim

Ali As / 5 reacties

31-01-2018, 09:38

Atheïsten zijn slimmer dan gelovigen. Het wetenschappelijk bewijs daarvoor is geleverd, kopte de Telegraaf maandag. Even voelde ik me erg dom. Niet zo zeer veroorzaakt door mijn religiositeit, maar vooral vanwege mijn gesnuffel op de site van wakker Nederland. Dat is nu niet direct de plek waar scherpzinnige atheïsten zich verzamelen. Maar gelukkig, binnen een fractie van een oerknal wist ook de iets intelligentere seculiere media het wonderlijke feit online te krijgen. Gezien de enorme aandacht er voor moet het wel bijzonder nieuws zijn. Iets wat niemand verwacht. En blijkbaar ook niemand gelooft. Anders zouden soortgelijke berichten niet ieder jaar opnieuw gepubliceerd worden. Misschien is het voor publicisten wel de ultieme vorm van zelfbevrediging. Wie zal het zeggen.

ADVERTORIAL

Geef om leven, kies Care4Life

Care4Life is een nieuwe christelijke zorgverzekering, voor mensen die bewuste en principiële keuzes willen maken.

Lees verder...

Geef om leven, kies Care4Life

Herhaling is de kracht van de reclame, bedacht ooit Cato de Oudere. De Romeinen waren zijn gedram in het jaar 146 voor Christus zo zat, dat ze maar besloten Carthago met de grond gelijk te maken. Blijkbaar blijft dit nieuws -behoudens de wederkerigheid er van- wat minder hardnekkig hangen tussen de oren van niet-gelovigen. Het kan natuurlijk zijn dat atheïsten wat minder slim zijn dan ze zich voordoen, maar misschien is dat wel een domme gevolgtrekking van mij.

De onderzoekers zelf, het Londense Imperial College, zijn vermoedelijk de Nederlandse taal niet machtig, anders zouden ze met de nodige intelligente verbijstering kennis hebben genomen van hun eigen studie. Die wijst namelijk uit dat atheïsten en aanhangers van een religie (welke dan ook) even schrander zijn. Alleen hun benadering van een probleemstelling is anders. Gewoon een kwestie van goed lezen.

 

 

Ben ik nu zo slim, of ben jij zo dom, vroeg voetbaltrainer Louis van Gaal ooit aan een journalist. Een domme opmerking. De meeste redacteuren zijn gewoon lui.

Ali As op 31-01-2018, 09:38
5 reacties
Sammie2016
09-02-2018 / 09:19
Ik durf met stelligheid te beweren dat "mensen die niet in God geloven dommer (niet was) zijn dan mensen die geloven in de ware God Jahweh".

En ja, natuurlijk is de basis van mijn overtuiging het onweerlegbare bestaan van onze Schepper, de bron van het leven, de enige LEVENDE God, de Allerhoogste EN het mijn overtuiging in Zijn onfeilbare WOORD.

Dwaas zijn mensen die God negeren en al de bewijzen die er zijn......
Psalm 10:4
De goddeloze stelt in zijn verwaandheid geen onderzoek in.
Hij denkt alleen maar: ‘Er is geen God.’
Psalm 14:1
De dwazen* zeggen bij zichzelf: ‘Er is geen Jahweh/Jehovah.’
Hun daden zijn verdorven, wat ze doen is walgelijk.
Niemand doet het goede.

Wij struikelen over de bewijzen van Gods bestaan door alles wat Hij gemaakt heeft ....
Romeinen 1:19-20
Want wat een mens over God kan weten, is voor hen heel duidelijk: God heeft het ze duidelijk gemaakt. 20 Zijn onzichtbare eigenschappen — zijn eeuwige kracht en Godheid zijn namelijk vanaf de schepping van de wereld duidelijk te zien, omdat ze waar te nemen zijn in alles wat gemaakt is.+ Daarom hebben ze geen enkel excuus
Sammie2016
09-02-2018 / 23:06
SORRY .... type fout ..
dommer (niet was) zijn ... moet zijn ..... ( niet wijs, geen echte wijsheid bezittend)
DWe1
16-02-2018 / 17:22
De reactie van Sammie vrij vertaald: "Ik denk dat mensen het met me eens zijn slimmer zijn dan mensen die het niet met mij eens zijn". Naast de zelfingenomenheid van die uitspraak is het ook erg gevaarlijk zo te denken, omdat bescheidenheid en openheid voor de mensen die tegen je ingaan juist een fundament leggen voor een goed onderbouwde en doordachte mening. Mensen die denken "Wij hebben een véél beter doordachte mening dan zij" zullen minder geneigd zijn te luisteren naar kritiekpunten en tegenargumenten, en daarom ironisch genoeg een minder doordachte mening vormen.
Maartense
27-02-2018 / 16:13
Dat is inderdaad niet zo'n sterke reactie van Sammie, kort door de bocht: "God bestaat want dat staat in de bijbel (Romeinen 1:19-20)" Er moet toch wel een betere reactie mogelijk?
Dit is een (bijna) jaarlijks terugkerend onderwerp in de pers en (daardoor) tijdens gesprekken met collega's. Iedere keer krijg ik weer voor mijn voeten geworpen dat niet-gelovigen meer hun intelligentie gebruiken en gelovigen meer hun 'intuïtie' (alsof wij domme dieren zijn!). Dit lees ik ook in het betreffende onderzoek, dus het lijkt een correcte samenvatting. Hebben wij daar echt geen (zinnig) weerwoord op? (bijvoorbeeld methodologische zwakte van het onderzoek, o.i.d.)
Omega
27-02-2018 / 19:47
Goed lezen @Maartsense Het onderzoek is uitstekend, alleen de conclusies van de journalisten deugen niet. Nepnieuws dus.

Lees ook deze columns

Het volgende waargebeurde verhaal staat in een boekje van een Canadese evangelist: Waarom hij stierf...
2 reacties
23-01-2018
Soms heb je van die verrassende dingen in je leven. Dingen die je een blijde lach ontlokken. Dingen die je ervaren kunt ...
1 reactie
15-01-2018
Een aantal jaren terug nam ik na een bezoek aan de Mars voor het Leven al eens kennis van de onzoute kritiek die er is o...
23 reacties
07-12-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering