Pokemon op de kansel

John Tollenaar / 1 reactie

09-08-2016, 11:49

Jongelingen en ook maagden; gij ouden met de jongen! Dat zij den Naam des HEEREN loven; want Zijn Naam alleen is hoog verheven; Zijn majesteit is over de aarde en den hemel. (Psalm 148: 12,13)

Gij ouden met de jongen…..moest ik zomaar aan denken deze week. Je zit op een bankje en dan zie je hoe actief de mensen zijn en met hun armen in de lucht de vreemdste bewegingen maken. Je zou zomaar denken dat je in een evangelische setting terecht gekomen bent. Verblijdend. Al die mensen. Juichend. Joelend. “Jaaaa, ik heb er weer één….”. En dan zit je daar. Ellendig te zijn. Want die mensen lijken de geestesgaven zomaar uit de lucht te krauwen.

Maar toen ik eens goed ging kijken bleek het toch minder geestelijk van inhoud te zijn dan ik aanvankelijk dacht. Je weet niet wat je ziet. Ze zijn namelijk Pokemons aan het vangen. Wat dat dan ook moge betekenen. Virtuele poppetjes die je met je telefoon kan vangen. Het Stadhuisplein in Terneuzen is normaal een plaats waar je niet echt stil staat. Maar één of andere pokemonist heeft daar virtuele figuren geplaatst en die worden gevangen. Tot voor kort waren het daar alleen mensen die elkaar vingen om het stadhuis binnen te gaan en het ‘jawoord’ te geven. Neeeeee, dat is niet aan de orde. Het is Pokemon-tijd.

En het zijn niet alleen de jongen die dit spel doen. Ook oude mensen zie je de meest achterlijke bewegingen maken om een Pokemon te vangen. In de winkel. In de wachtkamer bij de dokter. Je ziet ze bezig en je denkt op z’n minst dat ze voor een behandeling van Gilles de la Tourette komen. Maar nee. In de wachtkamer van die en die huisarts zit een Pokemon. En die is zo gruwelijk zeldzaam dat de wachtkamer eigenlijk constant gevuld is met zieke mensen. Ja u leest het goed. Zieke mensen. Want welke gek gaat er nu achter denkbeeldige monsters grijpen om daardoor een level hogerop te komen.

Het wordt nog gekker. Er zit er hier één in één van de kerken die Terneuzen rijk is. Men denkt op de rand van de preekstoel of op het orgel. Nu ben ik alleen een beetje bang dat die Pokemon  mensen die kerk niet echt binnenlopen om het Woord te horen. Ik zie het al voor me. Vlak voor de tussenzang komen er paar mensen binnen om een Pokemon te vangen. De ouderling van dienst die een preek leest denkt minstens aan een aanslag. Ze rennen naar de preekstoel. Heilbegerig? Welnee. Zo gek als een deur. Maar ja die kerk is maar twee keer per week open en die Pokemon die daar zit is echt superzeldzaam. Dus dan maar op dinsdag de koster even bellen:  “Koster, zou u voor ons de deur even open willen doen? Er zit namelijk een zeldzame Pokemon op de kansel”. Die arme man weet natuurlijk niet wat hem overkomt en weigert gelukkig.

Lieve mensen, het is toch te gek voor woorden. Mocht u ermee bezig zijn stop er dan mee. Laat u liever vangen in dat net van eeuwige behoudenis. Dat net van Evangelie wat door onze Heere Jezus Christus nog dagelijks wordt uitgespreid. U hoeft niets te vangen. U moet zelf gevangen worden. Dan kom je echt een level Hogerop! Of zit u gevangen in de strikken van de satan? U begrijpt toch wel dat de satan hier om lacht? Hij heeft weer iets. Het maakt hem niet uit of u achter Pokemons achter loopt of achter een carnavalsstoet. 

Zeg tegen alles wat van de satan is: Muziek go, porno go, gokken go en ja ook Pokemon Go! En voor wie geldt dit?  Voor u! Gij ouden met de jongen…

John Tollenaar op 09-08-2016, 11:49
1 reactie
ikcorine
19-08-2016 / 21:36
wauw heftig maar zeker waar.!

Lees ook deze columns

‘Zeg, mag ik je iets vragen?’ ‘Ja natuurlijk’, antwoordt zijn medereiziger. ‘Klopt het dat jij gelovig bent?’
7 reacties
01-08-2016
“We kopen niet aan de deur en bekeerd zijn we ook al.” Voordat internet een grote vlucht nam, was dit een veelgelezen bo...
40 reacties
25-07-2016
Eén van de verhalen van Tijl Uylenspiegel vertelt over een kermis in een provinciestad. Op deze kermis was één van de ve...
geen reacties
11-07-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering