Bubbelgeloof op De Betteld

Habakuk.nu / 11 reacties

12-11-2012, 10:05

De documentaire 'Kamperen met God', over vakantiepark De Betteld, geeft een wonderlijk beeld van christenen. Het is te hopen dat de EO niet wilde evangeliseren met de documentaire, want de reacties waren niet mals. 'Horror op de dinsdagochtend', twitterde een kijker. NRC Handelsblad maakte de vergelijking met de Amerikaanse documentaire 'Jesus Camp', die wereldwijd verontwaardigde reacties opriep.

'God wil genezen, echt waar, zo is Hij', zo horen we een spreker tegen een groep tieners zeggen. 'Ik geloof zelfs dat deze generatie doden gaat opwekken, en dat dit nu al gebeurt. In Afrika zijn er al tientallen doden opgewekt. Er zijn gedocumenteerde video's met artsverklaringen en alles erbij.' Jammer alleen dat hij geen bron geeft, zodat we die even kunnen checken.

De spreker vervolgt: 'Op dit moment spreek ik genezing uit in de naam van Jezus. In de naam van Jezus! God, we nodigen U uit op dit moment.' Tieners zeggen nadien genezen te zijn van schele ogen, te korte enkelbanden en een 'gevoelloze tand'. Maar ook zegt een meisje tegen haar tienerleider: 'Ik heb een vergroeiing in mijn rug zitten, maar er gebeurde niets.'

Even later zien we pastor Bert de Haan uit Zwijndrecht. Hij zegt tegen zijn publiek: 'Ik wil je vragen snel de rijen door te komen naar voren. Ik ga bidden dat de heilige Geest jullie krachtig aanraakt. Dat je echt ervaart dat het borrelt in je hart, dan wordt je zo'n bubbelgelovige! Ontvang het, haha! De blijdschap begint te stromen, Uw rivier begint te bubbelen.'

Foute theologie

Aan het eind blikken de medewerkers terug. Pastor Bert de Haan: 'Het is verschrikkelijk wat er op het religieuze erf rondwaart: aan misleiding, aan misstanden, aan foute theologie. Daar schrik ik wel van. Ik heb dat aangeraakt, ik heb dat geprikkeld, wakker gemaakt, geconfronteerd, en dat is goed, dat is goed. Alles begint met confrontatie, uiteindelijk.' Dat juist pastor Bert de Haan dit zegt, is een beetje ironisch. Eerder preekte hij tegen zijn gemeente in Zwijndrecht: 'Sommige mensen hebben een probleem met mij. Dat kan, maar u heeft daarmee een probleem met God.'

Heidendom

In de documentaire krijg je de indruk dat de heilige Geest opgeroepen kan worden. Zo wordt Hij uitgenodigd de 'rijen door te gaan'. Hij gaat krachtige dingen doen. Hier en nu, niet later. 'Ik bid U voor een diepere aanraking met Uw Geest op dit moment.' Dit soort opgehypte samenkomsten inspireerde zanger Brian Doerksen tot een liedje: He is here. Een lied dat even eenvoudig is als krachtig. We hoeven God niet 'op te wekken' met lichten, riten, ritmes en emotionele gebeden, zoals in het heidendom gebeurt. Hij is al hier, 'niet ver van een ieder van ons' (Handelingen 17:27). 'Wees stil en weet dat Ik God ben' (Psalm 46:11). Brian Doerksen: 'Het is niet zo dat als wij maar gepassioneerd genoeg bidden en de juiste liedjes in de juiste volgorde zingen, God naar beneden komt en ons bezoekt.' God omringt ons. En ja, dat is moeilijk te bevatten en gaat tegen ons religieuze gevoel in. David ging er al van duizelen. 'Het begrijpen is mij te wonderbaar, te verheven. Ik kan er niet bij.'
 

Gertjan de Jong

Gertjan de Jong is redacteur voor www.habakuk.nu en De Oogst, het maandblad van stichting Tot Heil des Volks.

Habakuk.nu op 12-11-2012, 10:05
11 reacties
schaapje
12-11-2012 / 14:16
Hoewel ik zelf uit de evangelische hoek kom, veroordeel ik die zielestrelende woorden, die altijd maar weer wijzen naar gevoelens en ervaringen, die lijken God iets af te dwingen of te eisen, als je maar in de juiste stemming bent. Het zet mensen, jong in geloof zo op het verkeerde been en het zal uitmonden in grote teleurstellingen.
Al weet ik persoonlijk dat de Here God wel een ervaring kan geven, maar niet om dat wij dat willen, maar omdat Hij dat wil en goed acht. Het eerste wat een gelovige moet leren is geloven in Hem en gehoorzamen, dus leven uit geloof en niet leven uit iets dat je voelt.
lieke12
12-11-2012 / 15:12
Ik hoop dat de schrijver van dit stukje voordat hij het schreef dacht aan wat Jezus ervan zou vinden wat hij ging schrijven. Ik hoop dat hij het stuk opnieuw een keer gaat bekijken en dan niet om de kritische noot te noteren, maar om er nu wat van te leren! Wat hebben deze mensen waar wij nog wat van kunnen leren? Als we zo eens met elkaar zouden omgaan, zouden we vaker naast elkaar staan, i.v.p. tegenover elkaar. Ik zelf kom niet uit evangelische kring, maar weet wel dat ik er nog veel van kan leren van deze mensen!
daf
12-11-2012 / 15:22
Zoals?
mortlach
12-11-2012 / 15:45
Het 'mooiste' vond ik nog dat meneer De Haan eerst volmondig toegeeft zelf geen theoloog te zijn, en vervolgens te zien is hoe hij klaagt over in zijn ogen foute theologie.
rotterdam1
12-11-2012 / 16:37
Sommige mensen hebben een probleem met mij. Dat kan, maar u heeft daarmee een probleem met God.

Dit is heel erg. Wat een hoogmoed.
schaapje
13-11-2012 / 13:33
Dat zegt hij, maar dan gaat het verder, hij vergelijkt het met b.v. Mirjam die kritiek had op Mozes en daarom melaats werd.
rotterdam1
13-11-2012 / 16:15
dat maakt het nog erger
schaapje
13-11-2012 / 19:55
Precies, Mozes een geweldig groot man, die tot God sprak en aangezicht tot aangezicht, wie kan zich daar mee vergelijken.
schaapje
13-11-2012 / 19:56
van aangezicht tot aangezicht bedoel ik.
mieptruus
12-12-2012 / 22:43
Daf:
Wat een refo niet leert. Ik kom uit de reformatorische hoek en ondervind daar veel minachting en onkunde.Anderen zijn geen echte gelovige.etc.
Nu kies ik niet gelijk voor een evangelische hoek. Maar inderdaad, daar zijn ze wel vrijer om echt te zingen i.p.v. helen noten op te dreunen alvorens de rol snoep eindelijk komt.
mieptruus
12-12-2012 / 22:45
En niet te vergeten, uit diezelfde gemeente Nehemia Ministries heb ik een zeer leerzame studie geluisterd over de Hebreeën brief.
En eerlijk he, er werd me veel meer duidelijk dan dat in mijn oude gemeente uitgelegd werd.

Lees ook deze columns

Door omstandigheden ben ik afgelopen week vrijwel dagelijks in de kerk geweest. In chronologische volgorde bezocht ik ee...
2 reacties
09-11-2012
Dit najaar komt er misschien weer een aardige heer of dame aan de deur met een collectebus om een bijdrage te vragen voo...
5 reacties
07-11-2012
"De refowereld is zo hard als een bikkel en zo intolerant als het maar kan." Het is geen nieuwe boodschap, maar ditmaal ...
42 reacties
01-11-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering