Wat betekent het woord acclamatie? Iemand gebruikte dat om te zeggen op deze man...

Ds. H. van Oostende / geen reacties

17-07-2007, 00:00

Vraag

Wat betekent het woord acclamatie? Iemand gebruikte dat om te zeggen op deze manier: “Bij deze is gekozen met acclamatie, kandidaat... enz. Maar wat betekent dat woord nu eigenlijk? Is dat bijbels of werelds?

Antwoord

Je kunt het woord acclamatie vanzelfsprekend in elk woordenboek opzoeken. Het mijne zegt, dat het toejuiching betekent in de uitdrukking “iets, inz. een voorstel bij acclamatie aannemen.” Om het nog wat uitgebreider te formuleren: het gebeurt bij algemene goedkeuring zonder dat erover iemand of iets gestemd wordt.

De slotvraag is dan het intrigerende element in het geheel: is dat nu bijbels of  werelds? Uit mijn praktijk als preses van een kerkenraad is het een bekend gegeven dat er vaak bij acclamatie wordt gestemd. Zelfs over een kandidaat-ambtsdrager kan dat gebeuren. Als er geen tegenkandidaat is en de kerkenraad staat voluit achter de voorgedragen persoon, dan kan hij zonder stemming “bij algemene goedkeuring” worden gekozen.

Daarom kan ik vrijmoedig antwoorden dat er aan dit hele gebeuren geen wereldse smetten kleven. Blijft natuurlijk wel als principe staan dat we ook bij het stemmen bij acclamatie in alles afhankelijk blijven van onze hemelse Opdrachtgever!

Ds. H. van Oostende, em.-pred.

Ds. H. van Oostende

 • Geboortedatum:
  29-11-1936
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Status:
  Inactief
 • Bijzonderheden:

  Ds. van Oostende is overleden op 18 mei 2014.

geen reacties

Terug in de tijd

Onlangs heb ik het uitgemaakt met mijn vriendin. We hebben ongeveer een maand nadat we elkaar leerden kennen verkering g...
3 reacties
17-07-2014
Mijn verkering is een paar maanden geleden uit gegaan. Ik zie deze jongen nog veel, omdat hij bij mij in het vriendengro...
geen reacties
17-07-2012
Kan/mag een bekeerd iemand verkering hebben met een onbekeerd iemand?
geen reacties
17-07-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering