Mijn polsslag is al meer dan een jaar rond de 100 slagen per minuut in rusttoest...

drs. N. Wolswinkel / Geen reacties

15-05-2007, 00:00

Vraag

Mijn polsslag is al meer dan een jaar rond de 100 slagen per minuut in rusttoestand.  De laatste tijd heb ik geruime tijd last van een drukkend gevoel op mijn borst. Ook heb ik het daarbij benauwd, vooral bij lichte inspanning. De huisarts neemt me niet echt serieus en wil eerst een bloedonderzoek. Ondertussen blijf ik de klachten houden. In de naaste familie komen wel hartklachten voor. Een aantal jaren geleden heb ikzelf een lichte herseninfarct gehad. Graag een reactie van drs. N. Wolswinkel.


Antwoord

Een lastige vraag op afstand. In het algemeen: een rustpols van 100 per minuut gedurende langere tijd is te hoog. Allerlei oorzaken zijn aan te wijzen. Sommige daarvan vind je terug in het bloed, b.v. bloedarmoede, verhoogde schildklierfunctie. Bloedonderzoek kan dus heel nuttig zijn.

Wanneer de uitslagen goed zouden zijn is het probleem niet opgelost, en bestaan de klachten nog steeds. Om daar meer over te zeggen is het nodig meer te weten, b.v. leeftijd, medicijngebruik, eerdere aandoeningen, familiaire zaken, emotionele factoren etc. Chronische stress kan ook dit soort klachten geven, maar je moet oppassen het niet te snel aan stress te wijten. Het is dus zaak de klachten en de ongerustheid verder te bespreken met de huisarts. Uit mijn positie kan ik er weinig meer over zeggen.

Drs. N. Wolswinkel

Tags in dit artikel:

medisch
Dit artikel is beantwoord door

drs. N. Wolswinkel

  • Geboortedatum:
    02-02-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
331 artikelen
drs. N. Wolswinkel

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Op Eerste Paasdag werd er gepreekt over de Emmaüsgangers. Hierbij werd Lukas 24:13-36 gelezen. Ik vroeg me af wat de relatie is tussen vers 35 en 36. Vers 36 begint met: “En als zij van deze dingen sp...
Geen reacties
15-05-2015
Ik ben een jongen van vijftien jaar oud. Ik voel mij al een aantal jaar op sommige momenten heel alleen. Ik krijg dan steeds berouw van mijn zonden. Dagen later val ik weer terug. Op zulk soort moment...
Geen reacties
15-05-2017
Kun je trouwen in de kerk (CGK) als je ruzie hebt met je ouders? Mag dat dan?
Geen reacties
15-05-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering