(...) Deze profeet wordt niet gedood, terwijl de profeet uit Juda gedood wordt. ...

Ds. B. J. van de Kamp / Geen reacties

20-04-2007, 00:00

Vraag

Als Jerobeam aan het offeren is komt er een profeet aan die hem bestraft. Jerobeam zijn arm blijft stijf als hij opdracht geeft om de profeet te doden. Als de profeet bidt of de arm soepel mag zijn, kan hij hem weet terug trekken. Toen vroeg Jerobeam of hij met hem wilde eten, dat weigert hij; omdat God dat verboden had. Even later wordt hij verleid door een profeet die zegt dat hij een engel uit de hemel heeft gezien die zegt dat hij eten moest aanbieden. Deze profeet wordt niet gedood, terwijl de profeet uit Juda gedood wordt. Waarom die profeet niet terwijl die eigenlijk de profeet uit Juda bedriegt?


Antwoord

Beste vraagsteller of vragenstelster,

Dit is een ingrijpend en ook heel verdrietig gedeelte uit 1 Koningen 13. Ingrijpend omdat de profeet uit Juda zo moedig staande blijft tegenover de goddeloze koning. Verdrietig omdat je zelfs een gelovige niet kunt vertrouwen? Kon die oude profeet het niet hebben dat de profeet uit Juda wel godvrezend weerstand en hij misschien te veel zijn mond had gehouden? Jaloezie komt ook onder gelovige predikanten, ouderlingen en gemeenteleden voor!!

Wat je hier leert, is dat je je altijd vast moet houden aan het Woord van God, dat God je heeft gegeven. Denk ook aan Galaten 1:8 en 9  of aan de waarschuwing van de Heere Jezus in Mattheüs 24:4 en 5.

Tenslotte, als de Heere iets heel persoonlijks tot jou wil zeggen, dan doet Hij dat niet via een ander, maar rechtstreeks aan jou. Pas daarop altijd op voor mensen, hoe gelovig zij zich ook voordoen, die zeggen dat zij een Woord van God voor jou hebben gekregen. God heeft je heel persoonlijk Zijn Woord gegeven; de Bijbel. En als de Heere iets bijzonders aan wil laten weten, zegt Hij het wel tegen jou zelf.

Ik hoop dat ik je iets verder heb geholpen.

Ds. B. J. van de Kamp

Dit artikel is beantwoord door

Ds. B. J. van de Kamp

  • Geboortedatum:
    21-11-1950
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Hierden
  • Status:
    Actief
97 artikelen
Ds. B. J. van de Kamp

Bijzonderheden:

Emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Bij het lezen van de volgende tekst heb ik een aantal vragen: “Ik zal Mijn wet in hun binnenste geven, en zal die in hun hart schrijven: en Ik zal hun tot een God zijn en zij zullen Mij tot een volk z...
Geen reacties
20-04-2017
Ik zou heel graag een cursus Bijbels Hebreeuws willen volgen in (omgeving) Zeeland. Kan iemand mij daarin adviseren?
1 reactie
20-04-2020
Ik heb net twee weken een relatie met een ongelovige jongeman. We zijn allebei eind 20. Maar ik ben nu al bezig met de vraag of hij toch wel mee wil naar de kerk enzo. En ik vraag me af of 't nu al de...
3 reacties
20-04-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering