Vrede van moslim/hindoe in religie

Ds. A.S. van der Lugt / Geen reacties

10-04-2007, 00:00

Vraag

Kan een moslim/hindoe in zijn religie ook volledige vrede hebben zoals een christen dat heeft? Alleen in Christus is toch de vrede?


Antwoord

Bij deze vraag is het goed om te onderscheiden: aan de ene kant hoe een hindoe of moslim zijn eigen geloof ervaart en aan de anderen kant hoe christenen dat beoordelen. In de vele gesprekken die ik met hindoes en moslims heb gevoerd is mij gebleken dat zij rust en zekerheid vonden bij hun religie. Soms vonden zij het ook wel moeilijk om aan de plichten van het geloof te voldoen (en voelden daarom een soort onrust), maar zij waren diep overtuigd van de waarheid van het geloof zoals zij dat van jongsaf hadden meegekregen. Je kunt dat een ervaring van 'vrede' noemen binnen hun geloofsbeleving.
 
Als christenen zeggen wij: dat is niet de ware vrede. Misschien is hun gevoel en gedachte wel zo diep dat zij het zelf als volledig en waar bestempelen, maar zij kennen niet de vrede, die het geloof in Christus schenkt. Dat is juist. Maar bedenk: zij kunnen het niet vergelijken. De meeste Nederlandse christenen kunnen het ook moeilijk vergelijken, omdat zij in een christelijk gezin zijn groot geworden. Degenen die het verschil echt kennen zijn de christenen die zich vanuit de islam of het hindoeïsme hebben bekeerd. Zij geven zonder onderscheid aan dat de vrede van Christus de ware is. Dat inzicht kun je alleen krijgen door het wederbarende werk van Gods Heilige Geest.
 
Hartelijke groeten,
Ds A. S. van der Lugt

Lees meer artikelen over:

hindoeïsmeislam
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.S. van der Lugt

 • Geboortedatum:
  17-06-1962
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerd Vrijgemaakt
 • Woon/standplaats:
  Delft
 • Status:
  Actief
32 artikelen
Ds. A.S. van der Lugt

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

In hoeverre kun je 'nee' zeggen tegen een posttraumatische stressstoornis (PTSS)? Iets concreter: kun je 'nee' zeggen tegen de verschijnselen van een PTSS door bijvoorbeeld gebruik te maken van het G-...
Geen reacties
10-04-2010
God bestuurt je leven. God leidt je leven als je een kind van God bent. Ik ben al vanaf mijn geboorte een kind van God en toch zijn er, vanaf dat ik al heel jong was, zo heel veel dingen mis gegaan in...
Geen reacties
10-04-2008
Wat is het verschil tussen de leer van de Gereformeerde Gemeenten en de leer van de Gereformeerde Bond (Hervormd)?
Geen reacties
10-04-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering