Voor Grondwet, tegen moskeebouw

Ds. H. van den Belt / Geen reacties

12-03-2007, 00:00

Vraag

Als christenen maken wij gebruik van artikel 6 (vrijheid van meningsuiting), artikel 7 (vrijheid van godsdienst) en artikel 23 (vrijheid van onderwijs) van de Grondwet der Nederlanden. Kunnen wij -in acht nemend dat ‘onze’ politici trouw zweren aan déze grondwet, tóch tegen moskeebouw zijn?


Antwoord

De eed van trouw aan de Grondwet is altijd wel omstreden geweest. Althans in de geschiedenis van de SGP. Toch heeft uiteindelijk de doorslag gegeven dat de Grondwet niet onveranderlijk is en dat het dus mogelijk blijft om het hogere gezag van Gods Woord te blijven erkennen. In die zin kan iemand die de eed op de Grondwet heeft afgelegd tegen de bouw van een moskee stemmen. Daarbij is er verschil tussen een bestuurder (burgemeester of wethouder) die gehouden is de wet -en niet alleen de Grondwet- uit te voeren en een politicus, die de wetten mede bepaalt.

Er is echter wel een ander probleem, namelijk dat wij voor eigen kring -reformatorische scholen- wel een beroep doen op de vrijheid van godsdienst. Dat doen we bij gebrek aan beter, want eigenlijk zou de openbare school een school met de bijbel moeten zijn. Als we ons echter op die vrijheid beroepen, kunnen we heel moeilijk anderen het recht ontzeggen om zich op diezelfde vrijheid te beroepen. Dan is de vraag tegen welk front we optrekken natuurlijk belangrijk. In sommige opzichten zijn katholieken, joden en moslims ‘bondgenoten' in de strijd tegen de zedelijke verwildering en voor de bescherming van het leven.

Overigens zijn de grondrechten zoals de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van onderwijs historisch gezien vooral bedoeld om de macht van een bemoeizuchtige overheid in te perken. In zekere zin hebben de grondrechten hun verworteling in de protestants-christelijke geschiedenis van ons land. Dat ze op dit moment heel anders functioneren is een andere zaak.

Ds. H. van den Belt

Lees meer artikelen over:

politiek
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. van den Belt

  • Geboortedatum:
    08-06-1971
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Woudenberg
  • Status:
    Inactief
42 artikelen
Ds. H. van den Belt

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Sinds een tijdje heb ik ontdekt hoe je films gratis kunt downloaden. Volgens de Nederlandse wet is het downloaden legaal, maar mag een christen, met oog op het gebod "Gij zult niet stelen", wel films ...
7 reacties
12-03-2013
Kan iemand die dacht bekeerd te zijn maar het niet is en daar achter gekomen is, nog bekeerd worden?
Geen reacties
12-03-2005
Aan ds. A. T. Vergunst. Ik mag al een paar jaar geloven een kind van God te zijn. Ik mocht toenemen in de kennis en genade. De afgelopen weken mocht ik zo dicht bij de Heere Jezus leven. De rust en vr...
Geen reacties
12-03-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering