Levenslang bij een kerkverband

Ds. A.J. Schalkoort / Geen reacties

26-01-2007, 00:00

Vraag

Ik las op deze site dat je alleen om voor God geldende redenen tot een ander kerkverband mag overgaan omdat je bij het belijdenis doen je ook voor levenslang aan die betreffende kerk verbindt. Nu pleit ik niet voor lichtvaardig overgaan tot een ander kerkverband. Maar het kan toch zo zijn dat we door Gods voorzienigheid worden geleid tot een ander kerkverband? Ik vind het heel zwaar om te stellen dat je hebt beloofd levenslang bij een bepaald kerkverband te blijven. Het is toch een geloofsbelijdenis.


Antwoord

Levenslang bij een kerkverband te moeten horen? Het komt mij een beetje vreemd over wanneer een kerkverband zou eisen bij dat kerkverband te moeten horen waar je ooit belijdenis hebt gedaan. Ik weet dat het gebeurt in sommige kringen omdat men zich als de enige waar zaligmakende kerk beschouwt. Het is de dwaasheid gekroond. Want de Heere bindt ons niet aan een kerkverband maar aan Zijn Woord. Daarom zal het ook zorg zijn om tot een kerkverband te mogen behoren waar het Woord verkondigd wordt zoals de Heere wil dat het verkondigd wordt.

In het ene deel van ons land zou ik dan b.v. HHK kunnen zijn, terwijl ik in een ander deel van het land, waar geen HHK is, dan lid zou worden van b.v. een Chr. Geref. Kerk die behoudend is. Het moet ons vooral daar om te doen zijn dat wij namelijk behoren tot de Algemene Christelijke kerk.

Bedenkelijk wordt het wanneer ik van kerk verander omdat iets gemakkelijker zoek of omdat ik b.v. tuchtmaatregelen probeer te ontvluchten. Dat gebeurt helaas ook maar al te vaak. Dus door onze belijdenis zijn wij trouw aan de Kerk met een hoofdletter en verbinden we ons aan een kerkverband die het meest beantwoord aan wat de ware moet zijn. En dat kan naar onze woonomgeving verschillend zijn.

Ds. A. J. Schalkoort

Lees meer artikelen over:

belijdeniskerkkeuze
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.J. Schalkoort

  • Geboortedatum:
    05-10-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Lunteren
  • Status:
    Actief
213 artikelen
Ds. A.J. Schalkoort

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Als ik als belijdend lid van de GKv overstap naar de Gereformeerde Gemeenten, moet ik dan opnieuw belijdenis doen? Of ben ik dan gelijk een belijdend lid?
Geen reacties
26-01-2018
Ik ben al een poos verkeerd bezig met alcohol en kan wel zeggen, de laatste jaren gewoon verslaafd. Ik heb al verscheidene therapieën geprobeerd en ga binnenkort weer een poos onder behandeling. Intus...
4 reacties
26-01-2017
Bij het maken van een werkstuk over suïcide kwam ik bij het vraagstuk of het voor een christelijke psychiater juist zou zijn om een poging te ondermen om zijn onchristelijke patiënt die een opname nie...
1 reactie
26-01-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering