Onterecht aangaan bij Heilig Avondmaal

Ds. H. Paul / Geen reacties

10-01-2007, 00:00

Vraag

Geachte dominee Paul. In een leespreek over het Heilig Avondmaal zei u dat als mensen aangaan terwijl dat het niet voor hen is, er een verharding plaatsvindt. Waar uit zo'n verharding zich in? En als je langere tijd verkeerd bent aangegaan, is er dan een weg terug?


Antwoord

Beste vraagstel(ler)ster,

Er is onderscheid in het aangaan aan het Heilig Avondmaal, terwijl men er toch niet toe gerechtigd is. Het kan zijn dat men hierin dwaalt, omdat men de gevoelens die men had en heeft als het werk van de Heilige Geest beschouwt,  terwijl het dat niet is. De noodzakelijke kennis van de drie stukken ontbreekt. Dan dwaalt men in liefde. Daar weet de Heere van en wanneer Hij ontdekkend licht schenkt zal het worden ingezien. Dan zal er ook een diep verlangen zijn om de ware en noodzakelijke kennis te verkrijgen.

Anders is het wanneer men hetgeen in de voorbereidingspreek en in het formulier voorgehouden wordt als noodzakelijk om aan te kunnen gaan, terzijde stelt en eigen opvattingen huldigt. Dan geloof ik dat men het oordeel der verharding over zich haalt. Dan wordt men steeds ongevoeliger en harder met betrekking tot geestelijke zaken.  Daarom blijft de bede nodig uit psalm 130: Doorgrond en ken mijn hart, o Heer', enz.

Overigens mogen we niet zeggen, dat men zich dan het oordeel eet. Er is bij de Heere altijd vergeving voor zondaren. Maar men dient zich daar wel van te bekeren.

Hartelijke groet,
Ds. H. Paul

Lees meer artikelen over:

Heilig Avondmaal
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Paul

  • Geboortedatum:
    16-07-1928
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Moerkapelle
  • Status:
    Inactief
235 artikelen
Ds. H. Paul


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Onze zoon van 16 was altijd een serieuze leerling op school. Hij ging ervoor en was ijverig . Maar sinds een half jaar heeft de puberteit in alle hevigheid toegeslagen, met alle gevolgen van dien. Hoe...
Geen reacties
10-01-2009
Hoe geloof ik in een God die niet betrokken lijkt te zijn bij alle ellende in de wereld? Ik merk dat ik de laatste tijd steeds meer moeite krijg met geloven in God. Er is zóveel ellende in de wereld (...
Geen reacties
10-01-2019
Geachte ds. Vreugdenhil. In de beantwoording van de vraag 'Spanningsveld bij verbond en doop' verwijst u naar een boek van u. Welk boek is dat? Ik zou het graag willen lezen.
Geen reacties
10-01-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering