(...) Is dit wel een vergelijkbaar medicijn? Of heel wat anders? En geschikt voo...

drs. N. Wolswinkel / Geen reacties

08-01-2007, 00:00

Vraag

Al jaren slik ik sotalol hic 80mg, 1x daags een hele, 1x daags een halve tablet. Ik wist ‘t is een verouderde tablet, met veel bijwerkingen. Aan de huisarts gevraagd of ik een andere kon krijgen. Dat was inderdaad het geval. Nu schreef deze arts mij voor: bisoprololfum 5 mg 1x daags 1 tablet. Ik ben niet iemand die zomaar raak slikt, dus ik bijsluiters vergelijken, en dan lees ik bij dit nieuwe medicijn dat dat is voor o.a. aginapectoris. Dat heb ik niet. Is dit wel een vergelijkbaar medicijn? Of heel wat anders? En geschikt voor mijn klachten van hartkloppingen? Als ik niet meteen slik wat mijn dokter zegt, gaat hij steigeren. Mijn inziens niet redelijk toch? Heel graag uw mening.


Antwoord

Sotalol en bisoprolol komen beiden uit de groep van de betablokkers. Sotalol is een wat oudere, vooral gebruikt bij hartkloppingen/ritmestoornissen. Bisoprolol is een wat nieuwere, gebruikt voor hartkloppingen/ritmestoornissen, maar ook verhoogde hypertensie (verhoogde bloeddruk) en angina pectoris (hartkramp). Op zich is bisoprolol dus een middel wat te vergelijken is met sotalol, en voor hartkloppingen als alternatief kan dienen. De bijwerkingen zijn in grote lijnen vergelijkbaar, hoewel ieder geneesmiddel een andere reactie kan geven.

Of er in deze situatie nog andere alternatieven zijn (behalve een betablokker) kan ik niet beoordelen. Daarvoor is het toch het beste met de eigen arts te overleggen.

Drs. N. Wolswinkel, huisarts

Lees meer artikelen over:

medisch
Dit artikel is beantwoord door

drs. N. Wolswinkel

  • Geboortedatum:
    02-02-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
331 artikelen
drs. N. Wolswinkel

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan iemand van de Ger. Gem. Ik zit met een groot probleem. Ik ben getrouwd en heb kinderen. Mijn man wil absoluut geen contact met zijn vader en ik heb daar veel moeite mee (mijn inziens is het niet z...
Geen reacties
08-01-2009
Wat betekent de uitdrukking "bekering buiten Christus om"? Zelf vertrouw ik helemaal op de Heere Jezus en leg mijn leven in Zijn handen, maar is dat dan genoeg?
44 reacties
08-01-2013
Ik weet dat er al meer soortgelijke vragen zijn gesteld, maar toch vind ik nergens een antwoord waar ik persoonlijk echt wat aan heb. Ik heb ruim een half jaar een relatie met een heel lieve jongen. V...
Geen reacties
08-01-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering