Wat is lankmoedigheid? Wat is lijdzaamheid? Wat is lijdelijkheid?

Ds. W. van der Wind / Geen reacties

12-12-2006, 00:00

Vraag

Wat is lankmoedigheid? Wat is lijdzaamheid? Wat is lijdelijkheid?


Antwoord

Lankmoedigheid is het geduld wat God heeft, waardoor Hij Zijn volk ontziet en nog weer een kans geeft om in genade aangenomen te worden. Een periode geeft waarin nog bekering kan plaatsvinden. Op grond van deze lankmoedigheid van God worden ook christenen opgewekt lankmoedig te zijn, dit vooral als vrucht van de Geest. Dan zou je het mogen beschrijven als een geduld hebben, geduldig wachten.
 
Lijdzaamheid is in sommige teksten volharding, in anderen standvastigheid. Letterlijk betekent het: ergens onder zijn/blijven. De hulp van God inroepen en daaruit de kracht krijgen om verdrukking te verdragen in het verwachten van de uitredding.
 
Lijdelijkheid is de passieve vorm, waarin je iets ondergaat maar niet van harte. Komen we zo in de Bijbel niet tegen bij mijn weten.

Ds. W. van der Wind

Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. van der Wind

  • Geboortedatum:
    28-10-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Siddeburen, Steendam-Tjuchem
  • Status:
    Inactief
40 artikelen
Ds. W. van der Wind

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een vraagje over occultisme. Op dit moment volg ik als vierdejaars psychologiestudent een cursus die opleidt tot het worden van een trainer in sociale en communicatieve vaardigheden. Deze cursu...
Geen reacties
12-12-2005
Dit jaar moet ik een beroepskeuze maken. Ik vind het erg moeilijk om een keuze te maken: zo veel beroepen en zo mogelijkheden. Heel graag zou ik iets met ontwikkelingswerk of communicatie willen doen....
5 reacties
12-12-2011
Ik weet dat je mag vragen om de werking van de Heilige Geest in je leven, maar mag je ook bidden TOT de Heilige Geest? M.i. bid je alleen tot de Vader en tot de Zoon.
1 reactie
12-12-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering