Gokken en kansspelen

Ds. H. van Oostende / geen reacties

08-12-2006, 00:00

Vraag

Staan er in de Bijbel concrete verboden o.i.d. wat betreft gokken/kansspelen?

Antwoord

Een korte vraag, die ik meteen negatief kan beantwoorden: neen, er staan geen concrete verboden in de Bijbel over een fenomeen dat vandaag de dag zijn honderdduizenden verslaat. Het is wel in de geest van de Bijbel om je niet met gokken en kansspelen in te laten. Het meedoen stimuleert vooral je hebzucht en dat is een kwalijke eigenschap. Natuurlijk, de Staatsloterij heeft al oude papieren. Daarnaast is de Bank -giroloterij op komen zetten en vergeet de Postcodeloterij niet. Je zou ze de kost moeten geven, die op zijn tijd een gokje wagen! Zeker als de jackpot miljoenen euro’s bevat. Je weet maar nooit. Het tv-spelletje Lingo brengt zelfs elke dag de Postcodeloterij voor het voetlicht en in de verkiezingstijd ontzien christenpolitici zich niet daaraan eens een keertje mee te doen. Geen wonder dat deze vraag wordt gesteld.

Wat wel in de Bijbel voorkomt(en hoe!) en er mee verwant is, is “het lot werpen.” Maar de entourage daarvan is totaal anders. Het is een religieuze handeling, waarbij men God aanroept om Zijn beslissing in gevallen, waarin ons verstand te kort schiet. Van het lot geldt dat de beslissing daarvan van de Heere is. Er wordt dan nog onderscheid gemaakt tussen het lot van voorspelling, het lot van raadpleging en het lot van verdeling. Ze komen alle drie in het Oude Testament voor. De urim en de tummim, de twee stenen in het borstschild van de hogepriester worden wel eens onder het lot van voorspelling begrepen.

Het Hebreeuwse woord voor “lot” wordt in verband gebracht met het werkwoord rollen, wentelen. Wanneer in Spreuken 16, 33 staat dat het lot in de schoot wordt geworpen, dan kan men daarbij denken aan het schudden van de loten in het bovenste deel van het kleed. Je denkt i.v.m. het werkwoord  “wentelen”  in het bijzonder aan het Bijbelwoord uit Psalm 37:5: “Wentel uw weg op de HEERE en vertrouw op Hem: Hij zal het maken.”  Daar gaan de huidige gok- en kansspelen totaal aan voorbij. Ik weet zeker dat een gelovig mensenkind zich daarin herkent en dan heb je er geen enkele behoefte aan een gokje te wagen.

Ds. H. van Oostende

Ds. H. van Oostende

 • Geboortedatum:
  29-11-1936
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Status:
  Inactief
 • Bijzonderheden:

  Ds. van Oostende is overleden op 18 mei 2014.

Tags in dit artikel:

gokken
geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb haargroei rondom mijn borsten. Is dat normaal en wat kan ik hier het beste aan doen?
geen reacties
08-12-2003
Ik ben nu zestien en mijn vriendin ook. Wij zijn allebei echt overtuigd van elkaar. Echter wij willen allebei ook nog ga...
geen reacties
08-12-2003
Ik lijd aan Trichotillomanier waardoor ik zowel geen wimpers als wenkbrauwen meer heb. Ik las op internet dat dat te mak...
2 reacties
08-12-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering