Kind met hand in broek

E. (Betsy) Westeneng / geen reacties

16-11-2006, 00:00

Vraag

Mijn zoontje van drie zit constant met z'n handen in z'n onderbroek. Als ik er wat van zeg, zegt hij: “Plassertje is dik, mama.” En inderdaad is z'n plassertje dan stijf, net als bij een volwassen man, zeg maar. Mijn vraag: “Is dit normaal?” Ik weet dat het “met z'n handen in z'n broek zitten” hoort bij z'n seksuele ontwikkeling, maar een kind van drie met een stijve penis, is dat normaal? Ook is z'n plassertje volgens mij véél langer dan die van een gemiddeld kind van drie.

Antwoord

Van kinderen is bekend dat zelfbevrediging al op jonge leeftijd begint. Bij een aantal jongens is waargenomen dat zij zichzelf vanaf hun 15e-16e maand bewust genitaal stimuleren. Al eerder kun je ze zien spelen met hun geslachtsorgaan. Nieuwsgierig als kinderen zijn, wordt op de peuter- en kleuterleeftijd veel geëxploreerd, bijvoorbeeld d.m.v. zelfstimulatie. Masturbatie komt voor in de leeftijdsfase van 3-5 jaar. De frequentie kan per kind enorm verschillen. Kinderen zijn er in deze leeftijdsfase ook nog open in naar de omgeving toe.

Mij zijn geen gegevens bekend over de penislengte bij een peuter. Als u daar toch vragen over hebt adviseer ik u dit te bespreken met een arts van het consultatiebureau of met uw huisarts.
 
Groet, Betsy Westeneng (Eleos)

E. (Betsy) Westeneng

E. (Betsy) Westeneng

 • Geboortedatum:
  07-07-1952
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Zeist
 • Status:
  Inactief
 • Bijzonderheden:

  Functie: psychotherapeute/relatietherapeute/seksuologe (eigen praktijk)

Tags in dit artikel:

opvoedingpeuterzelfbevrediging
geen reacties

Terug in de tijd

Waar kan het op wijzen als er bloed in vaginaal vocht zit?
geen reacties
16-11-2010
Op zaterdagavond ga ik weleens uit met een groep vrienden. We gaan dan naar een jeugdsoos. Die gaat uit van een aantal k...
7 reacties
16-11-2010
Ik heb iedere keer electrische schokjes in m'n hoofd bij lichamelijke inspanning! Is dat schadelijk?
geen reacties
16-11-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering