Stereotypering

Ds. H. Liefting | Geen reacties | 01-10-2001| 00:00

Vraag

Beste dominee. Ik zit een beetje met een vraag: evangelische mensen komen zo uit voor hun geloof en willen het tegen iedereen vertellen (voornamelijk de jongeren), terwijl ik bij de reformatorische jongeren zoiets heb van (tenminste dat valt mij altijd zo op): zij willen het verbloemen en vooral met de massa meegaan. Daarom voel ik me persoonlijk veel meer aangetrokken tot de evangelische beweging. Of doe ik nu aan stereotypering?
 


Antwoord

Beste briefschrijver,

Jouw reactie, die misschien wel wat kort door de bocht is, kan ik me wel voorstellen. Ik heb dat zelf ook gehad toen ik jong was. Bij 'refojongeren' weet je niet altijd wat je aan ze hebt. Ze kunnen zomaar onderduiken in de grijze massa. Bovendien kan er een groot onderscheid zijn tussen de zondag en de door-de-weekse dagen. Alsof je alleen zondags de Heere zou moeten dienen.

Helaas komen deze zaken onder ons voor en niet alleen onder jongeren. Het zou wel eens kunnen zijn dat deze dingen bij de evangelischen anders liggen. Ze praten er in ieder geval vaak opener en spontaner over en komen er veelal meer voor uit. Dat moeten we eerlijk toegeven. Hoewel dit natuurlijk wel een stereotypering is.

Bovendien heb ik het idee dat in ieder geval binnen de Ger. Bond en de Ger. Gemeenten veel van de kerkelijke jongeren steeds meer deze invloeden van de evangelische beweging ondergaan en dat velen ook steeds opener worden. En ook steeds meer de nadruk gaan leggen op de praktijk van het christen-zijn voor iedere dag. Het gevaar daarbij kan zijn dat men te snel kan denken al een christen te zijn. Dat men met de heiligmaking begint, zonder ooit gerechtvaardigd te zijn. Je merkt: een hele spanning.

Aan de ene kant heb ik een stuk angst voor allerlei activisme en werkheiligheid zonder dat het geworteld is in Christus. Aan de andere kant ben ik bang voor de gedachte dat je als onbekeerde maar door kunt leven. En maar kunt zondigen totdat God je bekeert. We hebben geen enkele vrijbrief om niet bekeerd te zijn. Om niet heilig te leven. Om niet goed van de Heere te spreken. Om niet vrijmoedig Zijn Naam te belijden!

De beste reclame voor datgene wat je in je eigen gemeente mist is dat zelf uit te stralen naar anderen. Maak ze er maar jaloers op. Ik denk dat dit jouw roeping  is in je eigen reformatorische milieu, zonder over te stappen naar de evangelische groepen, waar theologisch -voorzichtig gezegd- nogal wat op af te dingen is!  De Heere heeft jou in jouw gemeente geplaatst om daar een zoutend zout te zijn. En laten we met de positieve dingen uit andere tradities onze winst maar doen!
 

Lees meer artikelen over:

evangelischreformatorisch
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Liefting

  • Geboortedatum:
    21-02-1952
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Gouda
  • Status:
    Actief
50 artikelen
Ds. H. Liefting

Bijzonderheden:

In 2017 met emeritaat.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Toch niet oprecht gelovig

Hoe noem je iemand die enige tijd met vreugde de Heere mag dienen, maar toch niet oprecht gelovig blijkt te zijn?
4 reacties
30-11-2016

Stop met het weigeren van het bloed van Jezus

Ik sprak onlangs iemand en we hadden het er over dat het wel tot een keuze in je leven moet komen. De keuze voor de Heere of voor de wereld/satan. Mijn reactie was, wij kunnen niet kiezen, want wij wi...
Geen reacties
30-11-2006

Bloemen op een graf of grafkist

Bloemen op een graf of grafkist is in onze kerk (Gereformeerde Gemeenten) niet gebruikelijk. Ik zie niet in waarom dit niet zou mogen. Het kan toch ook een teken zijn van psalm 103:8? Dan kan het juis...
Geen reacties
30-11-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering