Naakt en kunst

Ds. M.F. van Binnendijk / Geen reacties

24-05-2006, 00:00

Vraag

Ik heb een vraag i.v.m. een onderzoek op school. Wat vindt u van naakt m.b.t. kunst? Kun je als christen een niet-pornografisch naakt (foto/schilderij/beeldhouwwerk etc) goedkeuren? En de manier waarop het tot stand komt (kunstenaar/naaktmodel)?


Antwoord

"Mooi naakt is niet lelijk", wordt wel eens gezegd. Wie komt niet onder de indruk van de “David” van Michelangelo? Toch heeft naaktheid ~door de zondeval~ schaamte opgeroepen. Schaamte is niet enkel negatief op te vatten, maar mag zeker ook (positief) als waarschuwingssignaal worden gezien. Zij beseften (dat gevoelen heeft God in Zijn genade nog gegeven) dat zij naakt waren.
 
Als we het slotvers van Genesis 2 lezen (in de op dit punt bijzonder treffende Naardense vertaling van Pieter Oussoren), dan staat er: "Ze waren, zij tweeën, ongekleed, de mens en zijn vrouw; en zij schaamden zich niet." En meteen daarop volgt Genesis 3:1, waar staat: "Maar de slang is uitgekleder geweest dan al wat in het wild leeft op het veld..." Geen mens ~man of vrouw~ kan ooit meer “volmaakt, onbeschaamd” omgaan met eigen of anders naaktheid. Hoe mooi de Heere God een man en vrouw ook geschapen heeft.
 
Wie van ons is niet gevoelig voor naakt? Het roept ~gewild of ongewild~ altijd bepaalde gedachten, gevoelens en verborgen begeerten en driften wakker. Je bent nooit zondevrij. Ook al geef je het de naam 'kunst' of 'christelijk'.
 
Moet je dan van christelijke naakte kunst zeggen: "Geniet, maar met mate?" Niet dus. Daartegenover zou ik wel dát willen zeggen: "Geniet van de vrouw (man) die God je gegeven heeft."  Dankt God in alles. Ook... in zijn (of haar) naaktheid.
 
Ds. M. F. van Binnendijk

Lees meer artikelen over:

naakt
Dit artikel is beantwoord door

Ds. M.F. van Binnendijk

  • Geboortedatum:
    30-11-1963
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Stadskanaal
  • Status:
    Actief
170 artikelen
Ds. M.F. van Binnendijk

Bijzonderheden:

Lees ook: het weblog 'Dominee in de bajes'


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een vraag over Israël. Ik ben sinds een jaar of twee goed bevriend met twee Palestijnse vluchtelingen die nu in mijn stad wonen. Ze zijn moslim en ze zijn gevlucht uit Syrië. Toen we pas op You...
Geen reacties
24-05-2018
Ik ben momenteel “Brieven uit de hel”, van C. S. Lewis aan het lezen. Vooraan dat boek staan twee uitspraken; van Luther en van More. Allebei de uitspraken komen op hetzelfde neer: De duivel kan geen ...
Geen reacties
24-05-2008
Wij zijn 30 (hij) en 26 jaar (ik) en hebben ruim twee jaar een relatie. We hebben een moeilijke start gehad, maar nu zijn we heel gelukkig samen. Het lastige is dat hij het heel rustig aan wil doen, o...
Geen reacties
24-05-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering