(...) Ik vraag me dus af hoe het mogelijk is dat je zo'n stap kunt zetten als er...

Ds. J.D. Heikamp / geen reacties

01-05-2006, 00:00

Vraag

Geachte ds. Heikamp, nogmaals een poging om de situatie duidelijk uit te leggen, zodat u er waarschijnlijk meer over kunt zeggen (Oud. Ger. Gem. zijn en Hervormd worden). Ik zal proberen alles wat ik weet kort en bondig te vertellen. Ongeveer acht jaar geleden zaten de kinderen van deze mensen op een hervormde school (bijna Gekrookte Riet) en kerkten zij bij de hervormde gemeente in die plaats. Na enige tijd vonden ze deze kerk niet helemaal meer aansluiten bij hun wensen en zijn ze gaan dwalen, en uiteindelijk uitgekomen bij de Oud. Ger. Gem. Echter, toen deze (hervormde) school moest sluiten zijn ze verder aan het dwalen gegaan... Kerken hier, kerken daar (overal een tijdje lid, naar horen zeggen). Uiteindelijk zitten deze kinderen op een onchristelijke school, is het hele gezin gemoderniseerd en gaat men naar een PKN-hervormde gemeente (waar gezangen worden gezongen, ritmisch, enz.) Eerst was deze man en vader lid van het bestuur van de hervormde school en waren ze volgens mij ook veel betrokken bij de hervormde kerk (Gekrookte Riet). Dit is zo ongeveer datgene wat ik weet, kort en bondig geschetst. Hopelijk kunt u er nu iets meer over zeggen. Ik vraag me dus af hoe het mogelijk is dat je zo'n stap kunt zetten als er zón enorm verschil is in leer en leven tussen beide kerken/gemeenten.

Antwoord

Het zijn niet de beste en vetste schapen die altijd uitbreken omdat het gras bij de buurman hoger staat. Dus zeker niet navolgenswaardig. Wanneer mensen kerkelijk een vlucht- en loopgedrag gaan vertonen, raakt men aan het dwalen van de ene kerk naar de andere. Onbegrijpelijk is dan zulk een gedrag wanneer men een andere leer gaat opzoeken en zich daaronder thuis voelt. Soms ook maar voor korte tijd en dan keren ze weer terug naar het oude nest. Eigenlijk kan alleen de persoon in kwestie antwoord geven over jou vraag. Want voor ons blijft het gissen en daar schieten we dus niets mee op.

Ik kan alleen maar zeggen: ik begrijp het ook niet, of men moet bewust een andere leer gaan zoeken. En dat is vaak de achtergrond, maar niet altijd. Er kunnen conflicten aan ten grondslag liggen in de gemeente, of families, enz.

Hartelijke groeten en laten we ervoor waken om van de kerk geen duiventil te maken.

Ds. J. D. Heikamp

Ds. J.D. Heikamp

Ds. J.D. Heikamp

 • Geboortedatum:
  09-11-1939
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Woon/standplaats:
  Staphorst
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Emeritus

  website: http://dsheikamp.refoweb.nl

Tags in dit artikel:

kerken en godsdiensten
geen reacties

Terug in de tijd

Wat moet je doen als iemand de kerkdienst verstoort?
geen reacties
01-05-2014
Geachte heer Van Ginkel. Dank voor uw snelle antwoord op mijn vraag over Mattheüs 19:12 en uw (pastorale) reactie hierop...
1 reactie
01-05-2010
Waarom wordt er in het Oude Testament met geen woord over de opstanding gerept, terwijl Paulus zegt "dat Hij is opgewekt...
geen reacties
01-05-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering