Tot een levend dankoffer offere

dr. J. Hoek / Geen reacties

17-03-2006, 00:00

Vraag

Wat betekent het dat de opstellers van de Catechismus schrijven: “Dat ik mijzelf Hem tot een levend dankoffer offere?” En welk relatie is er tussen ons hart en de offers die wij brengen (dienst der offeranden, collecte). Met welke bedoelingen brengen wij offers?


Antwoord

De uitdrukking die in de catechismus wordt gebruikt, in zondag 12, antwoord 32, geeft aan dat de christen het beeld van de Christus gaat vertonen in het drievoudig ambt van profeet, priester en koning. De priester bidt, offert en zegent. Hier wordt het offer naar voren gehaald en wel als een toewijding van het gehele leven aan de HEERE en Zijn dienst. Dit is een bijbelse lijn, denk bijvoorbeeld aan Romeinen 12: 1 en 1 Petrus 2: 5, waarnaar de catechismus ook verwijst.

Het wordt door genade ons diepst verlangen om ons leven geheel in dienst te stellen van Hem die ons gekocht heeft met de prijs van Zijn kostbaar bloed. “Heere, wat wilt Gij dat ik doen zal'.'Leer mij, o God van zaligheden, mijn leven in Uw dienst besteden”.
 
De offeranden die we brengen in de eredienst zijn een liturgische en symbolische uitdrukking van deze toewijding van ons hart en leven. Het lijkt zoiets oppervlakkigs om een geldstuk of biljet in de collectezak te doen, maar wanneer we dit geestelijk gaan beleven, is het de uitdrukking van onze hernieuwde keuze om ons leven aan God ter beschikking te stellen.
Zo bezien geldt ook van het geven in de collecte: “zonder Mij kunt gij niets doen”.

Dr. ds. J. Hoek

Lees meer artikelen over:

Heidelberger Catechismus
Dit artikel is beantwoord door

dr. J. Hoek

  • Geboortedatum:
    04-09-1950
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
54 artikelen
dr. J. Hoek

Bijzonderheden:
Chr. Hogeschool Ede

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Beste heer Nieuwenhuis. Hartelijk dank voor uw welgemeende antwoord! Ik heb niet in het bijzonder iets op het oog, maar ik wilde dit gewoon weten. Ik weet namelijk niet zoveel van de Gereformeerde Gem...
Geen reacties
17-03-2007
Waarom zegt een dominee in de beginzegen altijd twee keer amen?
Geen reacties
17-03-2007
Ik wil een vraag stellen aan ds. Van Keulen naar aanleiding van de vraag over gebedsverhoring. Ik kan er nooit achter komen of ik mijn gebed in geloof bid. Dat de grond van de verhoring niet is gelege...
Geen reacties
17-03-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering