Dromen over lijk

drs. E.J. (Els) van Dijk / Geen reacties

01-03-2006, 00:00

Vraag

Op mijn werk (zorg) hebben ze mij er vast op voorbereid dat -omdat ik ‘s morgens om kwart over 7 begin en ik de eerste ben die de bewoners zie- ook wel eens een overleden bewoner op bed kan vinden. Ze vroegen aan mij of ik daar goed op wilde letten. Nu droom ik daarover. Laatst nog dat er een lijk naast mijn bed lag en ik om mijn moeder en broer begon te gillen. Is het normaal dat een mens hier zo op reageert?


Antwoord

Beste...

Het is heel menselijk dat in dromen verwerkt wordt wat je in gedachten bezig houdt. Nu is dat natuurlijk bij elk mens wisselend en dat heeft te maken met het feit dat de ene mens de dingen veel intensiever beleeft en doordenkt dan de ander. Die mate van intensiteitheeft dan ook weer z’n uitwerking in de verwerking en dus ook wel de dromen tijdens de slaap. Het is dus niet abnormaal dat jij zo reageert.

Het zal anders worden als je in de praktijk dit wat vaker zal meemaken en het dus onderdeel van je werk wordt. Nu kijk je er vast nog wat tegen op. Hoe zal je reageren als het je de eerste keer gebeurt? Wat zal het emotioneel met je doen? Dat is lastig inschatten voor de dingen die je de eerste keer overkomen. Vandaar dat het je bezighoudt. Heel normaal.

Sterkte met je werk! Mooi dat je iets voor je medemens mag betekenen!
Drs. Els van Dijk

Lees meer artikelen over:

dooddromen
Dit artikel is beantwoord door

drs. E.J. (Els) van Dijk

  • Geboortedatum:
    28-01-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
208 artikelen
drs. E.J. (Els) van Dijk

Bijzonderheden:

Voormalig directeur Evangelische Hogeschool. Nu begeleiding en advies.

Bekijk ook:

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben erachter gekomen dat ik geen Christen ben. Ik kan namelijk niet volmondig "ja" zeggen als iemand me vraagt of ik geloof dat Jezus de zoon van God is en dat hij me heeft gered van de zonde. Maar...
Geen reacties
01-03-2004
Op zijn vijftiende kreeg hij een diep besef van dood en eeuwigheid. Pas veel later werd de Middelaar aan hem geopenbaard. Het doortrekkende leven wordt zo vaak gemist..” Dit las ik eens in een bekerin...
Geen reacties
01-03-2008
Wat is er voor verschil in leer tussen Ger. Gem. en Hervormd?
Geen reacties
01-03-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering