Christelijke feesten met heidense oorsprong

Redactie Refoweb / Geen reacties

02-02-2024, 11:11

Vraag

Ik loop al een tijdje met de vraag of wij de heilsfeiten moeten vieren. Kerst, Pasen en Pinksteren hebben een heidense achtergrond.  Men heeft vroeger deze feesten omgezet in christelijke feesten. Nu in deze tijd komen de heidense dingen naar voren  de kerstboom, eieren en hazen met Pasen. Teken van vruchtbaarheid. Pasen is in het Engels afgeleid naar een of andere godin. Wat moet ik hiermee?


Antwoord

Prof. dr. Paul schreef daarover in 'Terugkeren naar Joodse feesten':

"We kunnen de geschiedenis niet over doen. Ik zou liever de namen van de dagen van de week andere namen geven, omdat ze voor een deel naar Germaanse goden verwijzen (Thor, Wodan), maar het huidige gebruik heeft dit niets meer te maken met die achtergrond. Als we hier veranderingen in gaan aanbrengen komen we buiten de samenleving te staan."

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2359 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Hoe kan ik het beste Bijbelboeken als Leviticus en Numeri lezen? Er staan vaak veel wetten en volkstellingen in. Die zijn moeilijk te begrijpen en te onthouden. Hoe kun je Christus hierin zien?
1 reactie
02-02-2011
 Aan ds. C. G. Vreugdenhil werd in deze vragenrubriek eens de vraag voorgelegd of hij van mening was dat ds. G. H. Kersten dwaalde in zijn uitverkiezingsleer. Hij is destijds niet uitvoerig op de vraa...
4 reacties
02-02-2015
Er zijn al vele vragen gesteld over zelfbevrediging. Uit jullie antwoorden concludeer ik dat het niet verboden is en dat het in 'noodgevallen' kan. Als je daar dan voor kiest, mag je dan gebruik maken...
2 reacties
02-02-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering