Hoge eisen voor behandelaar

C. den Hamer / Geen reacties

17-01-2024, 09:37

Vraag

Om iets moeilijks een plaats te geven, denk ik aan een behandeling met EMDR. Mezelf kennende, denk ik dat ik me het meest op m’n gemak zou voelen bij een vrouwelijke psycholoog die zelf hoogbegaafd is en mij als hoogbegaafde daardoor goed kan volgen. Ook zou ik er graag in de avond terecht kunnen in plaats van alleen overdag. Is er iemand die mij kan tippen bij wie ik moet zijn? Wij wonen in het midden van het land.


Antwoord

Beste mevrouw,

Opgelopen trauma’s kunnen middels verschillende therapeutische insteek worden behandeld. Zeker als het een enkelvoudig trauma betreft waarbij er duidelijk sprake is van een goede focus, is de kans groot dat behandeling via EMDR een goed resultaat biedt. Wat het trauma zelf inhoudt daar geeft u geen duidelijkheid over, wat uiteraard ook niet hoeft.

Wat mij wel van het hart moet is dat u hoge eisen stelt aan het niveau van de behandelaar, sekse en tijdstip. Het is echt niet zo dat een behandelaar hoogbegaafd moet zijn om u effectief te kunnen behandelen. EMDR wordt gegeven door doorgaans goed EMDR geschoolde hulpverleners die dat met zorg uitvoeren bij mensen van verschillend niveau. Voorkeur voor sekse van de EMDR-hulpverlener kan uiteraard worden aangegeven, maar niet altijd worden gegarandeerd.

Als u gebruik wil maken van GGZ-hulpverleners werken deze doorgaans overdag en niet in de avonduren, tenzij er een avondopenstelling is voor hulpvragers.

Als ik uw vraag lees en de daarbij behorende kwaliteitseisen kunt u beter gebruik maken van een vrijgevestigde hulpverlener. U loopt dan wel het risico dat u zelf de behandeling moet betalen of een gedeelte ervan als uw verzekering dat niet dekt als zij geen contract hebben de behandelaar. Een lijst van gekwalificeerde EMDR therapeuten kunt u vinden op het internet, die ook werkzaam zijn in uw woonregio.

Met vriendelijke groet,
Kees den Hamer,
Psychotherapeut-BIG/Seksuoloog

Dit artikel is beantwoord door

C. den Hamer

  • Geboortedatum:
    15-03-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    Zwolle
  • Status:
    Actief
114 artikelen
C. den Hamer

Bijzonderheden:

Psychotherapeut/Seksuoloog NVVS, GGZ Cruciaal


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

In de Bijbel staat dan wij onze naaste moeten vergeven omdat God ons anders ook niet kan vergeven. Ook bidden wij “vergeef ons onze schulden gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren”. Betekent dat du...
Geen reacties
16-01-2006
Ik, vrouw 24 jaar, ben zo'n half jaar getrouwd met mijn man, 25 jaar. Door zwangerschap en vroeggeboorte van ons kindje heeft onze seksuele gemeenschap op een laag pitje gestaan. Daarin gaf mijn man a...
Geen reacties
16-01-2015
Beste ds. C. Harinck. In mijn omgeving heerst er veel kritiek op de prediking in de Gereformeerde Gemeenten. Ik weet dat het geen volmaakte kerk is. Ik kan me ook erg goed vinden in de kanttekeningen ...
Geen reacties
16-01-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering