Messiaanse uitleg van Psalm

Ds. H. Peet / Geen reacties

27-12-2023, 09:55

Vraag

Psalm 72 wordt vaak messiaans uitgelegd. Is dat altijd al zo geweest? Of is dat pas sinds Calvijn?


Antwoord

Een direct messiaanse uitleg van Psalm 72 heeft oude papieren. Ze is al te vinden in de joodse Targum. Ook bij andere oude christelijke auteurs is de verklaring te vinden dat deze Psalm direct op de Messias betrokken moet worden. Daarmee is dan gekozen voor de opvatting dat je het opschrift boven de Psalm moet weergeven met “van Salomo” zodat het opschrift hem als auteur aanwijst. Dan is het in principe mogelijk om de hele Psalm direct op de Messias te betrekken. 

Echter: het opschrift kan ook weergegeven worden met: voor Salomo. Dan moet je zeggen dat de Psalm in eerste instantie een gebed is voor koning Salomo. Calvijn staat niet een direct messiaanse opvatting voor. Zijn opvatting kun je beter typeren als indirect messiaans. Hij gaat ervan uit dat David de auteur is en hier bidt om de continuïteit en voorspoed van het koningschap zoals hem dat beloofd is (2 Samuël 7). Wat in Psalm 72 gebeden wordt, kan nooit verhoord worden in een koning die alleen maar mens is. Er is maar één Koning die echt volledig in het profiel past dat in deze Psalm tekent en dat is de Messias. Mij lijkt in lijn met Calvijn een indirect messiaanse uitleg de meest juiste. 

Ds. H. Peet

Lees meer artikelen over:

Psalmen
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Peet

  • Geboortedatum:
    15-01-1964
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht (Eben-Haëzer)
  • Status:
    Actief
105 artikelen
Ds. H. Peet

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik zit in het laatste jaar van de middelbare school en ik zit met twee dilemma’s. 1. Ik heb twee vriendinnen waar ik altijd wel goed mee kan als ik ze zie, maar nooit heel erg close mee ben zoals z...
1 reactie
23-12-2020
Ik heb een klein wratje in mijn gezicht. De huisarts wil die wel weghalen maar ik heb wel eens gehoord dat als het je gezicht betreft, de dermatoloog dat moet doen. Klopt dat?
Geen reacties
23-12-2009
Tijdens het lezen van Lukas 2 in verschillende vertalingen ben ik een merkwaardig vertaalverschil tegen gekomen. Het gaat over Lukas 2 vers 7. In de Statenvertaling: “En zij baarde haar eerstgeb...
1 reactie
23-12-2022
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering