Immuuntherapie i.v.m. allergieën

A. Kwakernaak / geen reacties

21-09-2007, 00:00

Vraag

Is immuuntherapie i.v.m. allergieën (Sublinguale Immunotherapie, SLIT) een verantwoorde manier voor een christen? Je moet dan iedere dag druppeltjes innemen en dan zouden de klachten over vijf jaar(!) minder of geheel verdwenen kunnen zijn.
 

Antwoord

Immuuntherapie ofwel hyposensibilisatie is een methode die wordt toegepast bij ernstige allergieën. Pas wanneer alle conventionele therapie geen resultaat heeft, is dit een methode die geïndiceerd kan zijn. Het gaat erom dat er extracten van stoffen, waar de allergie voor bestaat, in kleine hoeveelheden in een oplopend schema worden toegediend. Dit kan d.m.v. injecties of d.m.v. druppels die je in moet nemen. Deze laatste methode zou minder bijwerkingen geven. Het werkingsmechanisme is niet geheel bekend. Het afweersysteem wordt geactiveerd waardoor je na verloop van tijd immuun wordt voor de stof waar je eerst allergisch op reageert.

Injectietherapie moet onder goede controle omdat er een kans bestaat dat iemand erg heftig op de toegediende stof reageert. Deze reactie is veel minder via de orale methode met de druppels. Deze moet je elke dag volgens een schema innemen, terwijl de injectietherapie elke week, en na verloop van tijd elke 2 tot 3 tot 4 weken, plaatsvindt. Het meest worden deze therapieën gebruikt bij allergie voor bijen en wespen en grassen en pollen. Hier is ook de meeste ervaring mee.

Toch blijft overeind staan dat men eerst uitbehandeld moet zijn met de gewone therapieën voordat je aan deze immuuntherapie begint.

Of het voor een christen verantwoord is, blijft een zelfde discussie of vaccinatie verantwoord is voor een christen. Dit werkt voor een deel op eenzelfde wijze. De ene christen zal het dus een verantwoorde manier vinden, terwijl een ander hier moeite meeheeft.

Waarschijnlijk zal er in de vragenrubriek van Refoweb genoeg informatie te vinden zijn over het wel of niet vaccineren.

A. Kwakernaak

A. Kwakernaak

 • Geboortedatum:
  30-11-1999
 • Kerkelijke gezindte:
  Onbekend
 • Woon/standplaats:
  Moerkapelle
 • Status:
  Inactief
 • Bijzonderheden:

  huisarts

Tags in dit artikel:

vaccinatie
geen reacties

Terug in de tijd

Enkele jaren geleden heb ik korte tijd verkering gehad. Tot nu toe heb ik alle brieven en foto's bewaard. Nu heb opnieuw...
2 reacties
21-09-2009
Graag lees ik preken van Spurgeon, maar ik lees er vaak een soort evangelische trekken in. Kiezen, nu. Geloof nu, want d...
geen reacties
21-09-2006
Geachte dominee G. A. van den Brink, bedankt voor uw reactie op de laatste vraag. U dringt tot de kern door met uw zin "...
geen reacties
21-09-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering