Nog geen belijdenis gedaan en je kind laten dopen

Ds. W. C. Meeuse / Geen reacties

08-09-2023, 10:40

Vraag

Ik heb een vraag aan een dominee uit de PKN over het doen van belijdenis, deelnemen aan het Heilig Avondmaal en het dopen van je kind. Als ik het goed begrepen heb moet je bij de PKN belijdend lid zijn om je kind te willen dopen. Als je belijdenis aflegt bij de PKN beloof je dat je trouw zult deelnemen aan de sacramenten. "Trouw zijn onder de bediening van het Woord en de sacramenten", waaronder dus het Heilig Avondmaal. Maar om aan dit Avondmaal deel te kunnen nemen, moet je bekeerd zijn. Onbekeerd is belijdenis afleggen dus niet goed/mogelijk.

Nu is mijn vraag: als iemand op zijn/haar 50ste pas door God bekeerd wordt (dus nog geen belijdenis heeft kunnen doen), maar wel graag zijn kind wil dopen, hoe kan diegene dat dan doen?


Antwoord

Mijn antwoord op deze vrij theoretische vraag kan kort zijn. Belijdenis doen betekent de verantwoordelijkheid van je doop overnemen van je ouders als je als kind gedoopt werd. Ongetwijfeld heb je wel eens aan hen gevraagd waarom ze je hebben laten dopen. En wat de doop dan betekent.
 
Doop en Avondmaal zijn beide sacramenten, die voor de gelovigen zijn ingesteld (zie zondag 30, vraag 81). In het doopformulier worden we gewaarschuwd de doop niet uit gewoonte of bijgelovigheid te gebruiken. Het kan en mag niet 'normaal' zijn dat men wél laat dopen en niet deel neemt aan het Heilig Avondmaal.  Let vooral eens op de vragen die aan de ouders bij de doop worden gesteld. Als ongelovige kun je daar toch niet oprecht op antwoorden?

Bekering en geloof zijn noodzakelijk. En trouwens: in de Bijbel gaat het vrijwel altijd over het bevel zich te bekeren en niet over het bekeerd worden. De beloften van het Evangelie worden ons verkondigd met bevel van bekering en geloof (Dordtse Leerregels artikel 2.5).

Dat iemand geen belijdenis had kunnen doen kan verschillende oorzaken hebben. Het komt nogal eens voor bij schippers, die er niet voor in de gelegenheid waren. Maar je bekering uitstellen en niet geloven is schuld. 

Bovendien is het niet van belang of de dominee die hierop antwoordt lid is van de PKN of van een ander kerkgenootschap. Als ze zich maar houden aan de Heilige schrift en de daarop gebaseerde formulieren van enigheid.

Ds. W. C. Meeuse

Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. C. Meeuse

  • Geboortedatum:
    12-04-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht
  • Status:
    Actief
134 artikelen
Ds. W. C. Meeuse

Bijzonderheden:

Emeritus (2011)


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik zit erg met het antwoord van ds. Paul op mijn vraag over de geschiedenis van Jeftha. Zelf hoop ik te trouwen binnenkort. Moet ik dan concluderen dat ik de Heere minder toegewijd ben dan de dochter ...
1 reactie
07-09-2010
Aan ds. Vreugdenhil. Onze (Ger. Gem.)jongeren -en ik denk ook veel ouderen- komen momenteel met veel verschillende reformatorische en evangelische stromingen in aanraking. Als het over het "komen tot ...
1 reactie
07-09-2012
Ik heb een vraag aan Eleos. Ik heb bij jullie gelopen en het gaat goed, maar ik ben aan het afbouwen met paroxitine van (gebruikte 30) 20 mg en nu zit ik nog op 5 mg. Binnen drie weken afgebouwd. Maar...
Geen reacties
07-09-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering