Waarom verlangen naar opwekking?

Ds. D. Breure / Geen reacties

12-07-2023, 11:32

Vraag

Veel mensen lijken te verlangen naar een opwekking en vinden dat je daar echt om moet bidden. Is dit een bijbelse opdracht en waar staat dit in de Bijbel?

Het lijkt mij beter om te bidden om de wederkomst van de Heere Jezus. Dat staat er duidelijk. En tegelijkertijd natuurlijk wel doorgaan met een getuige te zijn.


Antwoord

Voorop gesteld: het gebed om de wederkomst is een Bijbelse zaak en hoort bij het leven van de bruidskerk. Denk aan Openbaring 22 het slot. Het verlangen naar de dag dat de bruid bij de hemelse Bruidegom zal zijn, zal al Zijn en mijn vijanden voor eeuwig van de aarde worden weggedaan en hun oordeel ontvangen, en -vooral- dat God niet meer onteerd zal worden en dat hemel en aarde vol zullen zijn van de heerlijkheid van HEERE. Dat is overigens een levenslange les en oefening voor het geloof. Om de Heere Jezus zo lief te hebben, zo te verlangen naar de eer van God, zo te lijden onder alles wat Hem nu onteerd dat ik bid: kom Heere Jezus, kom haastig. 

Echter: omdat dat ook de dag is van het oordeel en de eeuwige vergelding van de goddelozen, is de Heere Jezus zo bewogen over zondaren. En ook op weg naar de wederkomst verlangen we al zo, als het goed is, dat Gods eer glanzen zal op aarde. En dat geeft het gebed om opwekking. Denk aan Jesaja 64:1 en het gebed van Paulus in Efeze 3:14 en verder. Het gebed dat Gods kerk zal glanzen van godsvrucht en getuigenis én dat nog velen zullen worden gered. We weten uit de Schrift dat Gods macht er groot genoeg voor is. En dat er voor de gelovigen en hun nageslacht beloften zijn, dat er voor Israel beloften zijn (o.a. Romeinen 11) én dat de massale erkenning door Israel van Jezus van Nazareth als de Messias zal zijn het leven uit de  doden (Romeinen 11). Verder bewijst de kerkgeschiedenis dat opwekkingen mogelijk zijn.
  
Misschien dat dat lijkt te strijden met de gegevens uit Openbaring dat vooral verdrukking en vervolging schildert voor Gods Kerk op aarde. Maar zou dat niet samen kunnen gaan? Is het niet juist zo dat de kerk vaak groeit in landen van vervolging, ondergronds?

Welke gelovigen zou niet verlangen (of behoren te verlangen) naar de wederkomst, jazeker? Maar ook: welke christen zou niet vurig bidden dat God voor de wederkomst uit nog opwekking(en) zal geven. Om Zijns Naams wil!   

Ds. D. Breure

Dit artikel is beantwoord door

Ds. D. Breure

  • Geboortedatum:
    30-08-1962
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Kockengen
  • Status:
    Actief
57 artikelen
Ds. D. Breure

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Als ik op deze site antwoorden lees onder het trefwoord "oorbellen" dan is dit niet verkeerd volgens de Bijbel, mits je dit niet overdreven doet en daardoor op wilt vallen. Maar sommigen zeggen ook da...
7 reacties
11-07-2013
Ik heb een (recente) relatie met iemand die in de reformatorische kring is opgegroeid, maar overgedoopt is (na jaren onderzoek). Dit is iets waar ik niet achtersta en ook gewoon niet begrijp. We hebbe...
Geen reacties
11-07-2022
Ik luister naar Moshe Peretz, dat is een muzikant uit Israel. De muziek vind ik heel mooi, maar hoe weet ik of de tekst wel goed is?
3 reacties
11-07-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering