Machteloos en eenzaam rond echtscheiding

N. (Nico) van Steensel / Geen reacties

30-06-2023, 08:04

Vraag

Aan N. van Steensel. Het volgende n.a.v. uw antwoord over de kerkelijke weg bij echtscheiding binnen de Ger. Gem. Mijn vrouw is vertrokken, moest tot rust komen. Tegen een ieder en ook kerkenraad heeft ze gezegd: het is tijdelijk. Twee maanden geleden heeft ze besloten echtscheiding aan te vragen. Ouderlingen weten ervan. Gang van zaken en verloop wordt door-geappt naar ouderling. Ik heb één keer gesprek met een ouderling gehad. Ze konden weinig doen, het zij zo. Als ik iets nodig had moest ik maar een bericht sturen.

Ik heb later gevraagd of mijn partner en ik, samen met de kerkenraad, in gesprek konden gaan. Dat werd afgewezen. We gaan beiden naar dezelfde gemeente. Ik heb de consulent gevraagd of hij kon helpen. Het antwoord was kort en teleurstellend: "Daar ga ik niet aan beginnen, moet je bij je kerkenraad zijn."

Onkerkelijken vragen nog wel eens: hoe gaat het? Vanuit het eigen kerkverband moet dat nog gebeuren... Ik begrijp de vorige vraagsteller helemaal. Krijgen studenten tijdens de predikantsopleiding in ons kerkverband ook les in het omgaan met huwelijksproblemen?


Antwoord

Geachte vraagsteller,

Ik heb uw relaas gelezen. Heel verdrietig. Ik lees uw onmacht en het gevoel alleen te staan. U bent teleurgesteld in uw kerkenraad en consulent. Ze willen niet bemiddelen op dit moment. Misschien wil uw vrouw het niet? Misschien wordt de hulp te laat gezocht? Wat zijn huwelijksproblemen toch ingrijpend. 

Wat u in elk geval mag verwachten, is dat ze u in moeilijke tijden bijstaan en voor u bidden om Gods weg te mogen vinden. Bent u zelf al met God in het reine gekomen? Ook voor het behoud van uw huwelijk mag u Zijn bijstand zoeken. Daar begint het huwelijksformulier mee. God kan wonderen doen.

Ondertussen wil ik uw roep wel doorsturen naar de theologische school. Maar ik twijfel er niet aan of er wordt al uitgebreid aandacht aan besteed.

Gods bijstand toegebeden,
Nico van Steensel

Lees meer artikelen over:

echtscheiding
Dit artikel is beantwoord door

N. (Nico) van Steensel

  • Geboortedatum:
    19-12-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Dordrecht
  • Status:
    Actief
19 artikelen
N. (Nico) van Steensel

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan Marijke Rots. Sinds acht maanden hebben mijn vriend en ik (23 en 25 jaar) verkering. We kenden elkaar al een tijd en het klikte heel goed. We waren de eerste twee maanden erg blij en gelukkig en k...
3 reacties
29-06-2011
Wat is nou precies het verschil tussen een openbare en een verborgen zonde? Ik heb verschillende artikelen opgezocht, maar ik kom er maar niet uit. Ik ben ondanks mijn christelijke opvoeding pas later...
Geen reacties
29-06-2018
Ik voel mij erg schuldig en zondig. Ik las kort geleden in een kerkblad over het nalaten van de onderlinge bijeenkomsten. Een dominee had een artikel daarover geschreven. Het kan gebeuren dat ik zo'n ...
1 reactie
29-06-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering