Prediking lijkt Geest uit te blussen

Redactie Refoweb / Geen reacties

14-06-2023, 13:00

Vraag

Aan ds. Vergunst. Ik heb een vraag n.a.v. uw preek over 1 Thessalonicenzen 5, over het uitblussen van de Heilige Geest. Wat is het aangrijpend om de Geest uit te (kunnen) blussen Die zo genadig in ons wil wonen en werken. Dan moet ik daar zelf zo opmerkzaam op zijn en wat is het goed om daar onderwijs in de prediking te krijgen.

In alle voorzichtigheid wil ik hier een vraag over stellen: hoe moet ik ermee kan omgaan als de prediking zelf de Geest lijkt uit te blussen? Ik zeg dit in alle voorzichtigheid, omdat ik allereerst acht wil hebben op mijn eigen hart en leven hierin. Maar het is wel een vraag uit nood geboren. De zondag wordt soms zo moeilijk door een prediking waarin het vooral gaat over hoe het in de mens gaat of moet gaan als God een mens bekeert en zo weinig of niet over de Heere Jezus Zelf. Hij wordt niet aangeprezen of er wordt niet genodigd tot Hem te gaan. Dat doet verdriet, omdat ik zo graag over Hem hoor. Er wordt vooral gewaarschuwd tegen een oppervlakkig geloof, waardoor niemand tot Hem wil of kan gaan. Hoe hiermee om te gaan?

Ik bid voor onze dominee en ook om leiding hierin, maar ook onze kinderen zijn onder deze prediking, dat weegt zwaar. Omdat ze in de kerk zo weinig goed over de Heere horen spreken en volgens hen worden ze ook niet jaloers gemaakt op het leven met de Heere. Zouden we naar een andere gemeente mogen gaan hierom? De vraag is dus of we naar een andere gemeente zouden kunnen gaan. We willen niet gaan zonder de Heere. De zondag is nu echter zo’n moeilijke dag, waarin er geen nieuw brandhout op het vuur gelegd wordt. We lezen in de week veel puriteinen en luisteren preken waarin het evangelie mag klinken. Dan spreekt de Heere ook tot mijn hart en is dat tot zegen. Maar door de zondag wordt alles weer zo verward en bovenal is het zo moeilijk dat de kinderen het evangelie niet helder (genoeg) horen.

Hopelijk kunt u wat Bijbelse lijnen geven.


Antwoord

Ds. Vergunst wil jullie graag een persoonlijk antwoord sturen. Je kunt daarvoor contact opnemen met de redactie: vragen@refoweb.nl.

Voor anderen die dezelfde problemen ervaren volgt een wat algemener antwoord van ds. Vergunst. Ook zijn er door onder andere door ds. C. Harinck en ouderling Hoekman al eerder vragen beantwoord over dit herkenbare probleem.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2363 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Een reactie op de vraag over hopen. Waarom zijn er dan mensen bij wie alles altijd goed gaat en die door zelf de leiding te nemen -en niet God de leiding te geven- heel gelukkig zijn? En hoe kan je no...
5 reacties
14-06-2012
Hoe kan het zijn dat christenen in andere landen zo vervolgd worden en wij in Nederland het zo makkelijk hebben qua geloof? Is dat een voorrecht of betekent dit dat wij nog vervolging/onderdrukking ...
Geen reacties
14-06-2021
Ik ben 14 februari getrouwd, slik thyrax voor mijn schildklier en de pil vanwege hevige menstruatieproblemen. Nu hoorde ik laatst van iemand dat als je thyrax slikt, je niet zwanger mag worden. Klopt ...
Geen reacties
14-06-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering