Het evangelie begrijpen

Ds. M. Baan / Geen reacties

07-02-2023, 08:10

Vraag

Hoe kan ik het Evangelie aannemen, Jezus aannemen, als ik het niet begrijp? Jezus voor mij gestorven terwijl ik nog niet eens bestond. Voor mijn zonden gestorven terwijl ik elke dag nog steeds zondig. Hoe reinigt Zijn bloed mij? Ik wil het begrijpen om de ware vreugde in God te vinden, maar ik worstel zo met het begrijpen en geloven. Voor mijn gevoel moet ik het eerst echt begrijpen terwijl ik weet dat er van mijn kant geen enkele daad hoeft te zijn dan alleen geloven, maar geloof ik genoeg?

Deze vraag werd ook besproken in het programma 'Pastorie online':


Antwoord

Ik lees hier een lange vraag, die bovendien bestaat uit een reeks verschillende vragen. Toen ik al deze vragen nòg eens goed las viel mij echter iets op: er is één woord, dat met een grote regelmaat steeds terug komt in alle vragen. En dat is het woord: begrijpen. Ik denk zo dat hier ook het begin van een antwoord op al deze vragen ligt. De vragensteller wil begrijpen! Via het begrijpen wil hij komen tot geloven of ‘beter’ geloven. Maar dan moet ik de geachte vragensteller toch teleurstellen: niemand komt tot de zekerheid van het geloof via het tussenstation “begrijpen”. De weg naar het geloof is namelijk anders: niet via ons verstand en ons hoofd, maar via het hart door de Heilige Geest. En Gods Geest laat ons de zaligheid niet begrijpen, maar leert ons om zich daarover te verwonderen.

Uiteraard wordt de volgende vraag dan: en hoe is die weg dan die de Geest des Heeren met een mens gaat? Het antwoord kan heel kort zijn: door het Woord van God, dat we leren toe te passen aan ons hart!

Zo kwam de eindeloos zoekende Luther tot de zekerheid van het geloof en de zekerheid van de zaligheid. Zo vond ook de oude kerkvader Augustus de Heere en Zijn Waarheid. Zo werd de kamerling uit Morenland de zaligheid deelachtig. En zo worden al Gods kinderen zalig. Een andere weg is er niet.

Sla de Bijbel dus open en begin maar! En doe het biddend: “Leer mij, o Heere, de weg door U bepaald, dan zal ik die ten einde toe bewaren.”
 
Met een hartelijke groet,
Ds. M. Baan

Dit artikel is beantwoord door

Ds. M. Baan

  • Geboortedatum:
    16-02-1946
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
114 artikelen
Ds. M. Baan

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Op YouTube zijn talloze filmpjes te vinden van mensen die getuigen in het hiernamaals te zijn geweest, of Jezus te hebben ontmoet. Dit gaat niet per se over een bijna-doodervaring, waar mensen licht z...
Geen reacties
06-02-2019
Ik ben een meisje van 22 jaar en hoop te gaan trouwen. Nu is het zo dat ik heel onregelmatig ongesteld ben, soms één keer in de zes tot acht weken of nog veel langer en dan één dag of een paar dagen h...
Geen reacties
06-02-2008
Ik ben een meisje van 18 jaar en heb een hele lieve vriend van 26. Afgelopen week hadden we een half jaar verkering en dat hebben we dus ook gevierd. Het gaat heel goed tussen ons en we praten veel sa...
Geen reacties
06-02-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering