Onzekerheid over bestemming overleden geliefde

J.M. Strijbis / Geen reacties

26-01-2023, 09:59

Vraag

Wat voor hoopvols kun je zeggen tegen iemand die een geliefde verloren heeft zonder te weten wat haar eeuwige bestemming is? Bidden voor een overledene heeft geen zin (meer), maar hoe kan de achterblijver vrede krijgen over deze onzekerheid?


Antwoord

Bedankt voor de vraag. Je vraagt naar vrede over een onzekerheid. Onzekerheid brengt eerder een situatie van onrust en onvrede met zich mee. Als het een naaste betreft, dan wens ik je de overgave toe, want het is niet makkelijk om iemand zo te laten gaan.

Toch komt ons het oordeel niet toe. Wij hebben als mensen vaak bepaalde gedachten over  anderen, maar daar moeten we heel terughoudend over zijn. Het oordeel (zowel naar de ene als naar de andere kant) komt ons niet toe. “Laat af en weet dat ik God ben” (psalm 46:11). De Heere regeert en Hij weet alle dingen. Hoopvol is het feit dat de Heere Zich niet vergist. Hij is rechtvaardig en barmhartig. Bij hoopvol denk ik al gauw aan Gods barmhartigheid. Maar Zijn eigenschappen zijn voor 100 procent in Hem volkomen en volmaakt. En wij mogen het ene niet verheffen boven het andere. God is God. Voor ons is het een spoorslag te meer om onze roeping en verkiezing vast te maken. “Daarom, broeders, benaarstigt u te meer, om uw roeping en verkiezing vast te maken; want dat doende zult gij nimmermeer struikelen. Want alzo zal u rijkelijk toegevoegd worden de ingang in het eeuwig Koninkrijk van onzen Heere en Zaligmaker, Jezus Christus” (2 Petrus 1:10-11).

Misschien niet helemaal een antwoord op jouw vraag, maar ik hoop dat je er voor je persoonlijk leven troost uit kunt putten. 

J. M. Strijbis

Dit artikel is beantwoord door

J.M. Strijbis

  • Geboortedatum:
    16-06-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Gouda
  • Status:
    Actief
163 artikelen
J.M. Strijbis

Bijzonderheden:

Docent(opleider) Driestar Hogeschool


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Zijn er in de buurt van Het Gooi en omstreken dominees die jongeren met een verstandelijke beperking aangepaste catechisatie kunnen geven? Groetjes van een meisje met een verstandelijke beperking.
Geen reacties
26-01-2007
Al jaren lang heb ik erg veel vaginaal slijmverlies. Soms in het helder, soms is het wit, soms is het heel dun en soms is het dikker. Het is zoveel dat ik aan een inlegkruisje niet genoeg heb. Daarom ...
1 reactie
26-01-2011
Wat kan ik doen tegen nachtmerries? Ik durf niet eens meer te gaan slapen, bang om weer hetzelfde mee te maken in gedachten. En als ik dan eindelijk slaap, komen ze weer en dan ben ik ook zo weer wakk...
Geen reacties
26-01-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering