Spelfout vraagsteller

Herziene Statenvertaling / Geen reacties

09-01-2023, 08:03

Vraag

In 1 Thessalonicenzen 5:19-22 HSV staat: “Blus de Geest niet uit. Veracht de profetieën niet. Beproef alle dingen, behoud het goede. Onthoud u van elke vorm van kwaad". In bovenstaande bijbelteksten staat volgens mij een spelfout, in de laatste zin. In plaats van “onthoud u”, zou het “onthoudt u” moeten zijn. Immers, we zouden ook schrijven: bewaart u, denkt u, telkens ik-vorm met een t erachter. Dus ook: onthoud (ik-vorm) plus een t.

ADVERTORIAL

HOE breng jij je vakantie door?

Alleen of samen met je vrienden, jongeren- of catechisatiegroep op diaconale jongerenreis naar Oost-Europa? Geef je geloof handen en voeten én doe interculturele ervaring op. Ga in de zomer van 2024 met ons mee op HOEliday!

HOE breng jij je vakantie door?

Antwoord

Ik ben geen neerlandicus, maar ik geloof niet dat er iets mis is met de spelling hier. Als er een “t” had gestaan achter “Blus de Geest niet uit” zou de vraagsteller gelijk hebben, want dan moet deze ook achter “beproef” en “behoud” staan. Dan gaat het om een gebiedende wijs in de meervoudsvorm. Deze vorm is echter verouderd en wordt in de HSV vermeden. Het woordje “u” achter “onthoud” in deze verzen is geen persoonlijk voornaamwoord. Het is een wederkerend voornaamwoord, net zoals het tweede “u” in “u hebt u vergist”.

Als er echter had gestaan “onthoudt u zich...”, wat grammaticaal gezien ook had gekund, dan had er dus wel een “t” moeten staan, want dan is “u” wel het onderwerp en is “zich” het wederkerend voornaamwoord.

De Nederlandse spellingsregels vallen niet altijd mee, zeker bij werkwoorden waarvan de stam op een “d” of “t” eindigt. Als je het niet zeker weet kun je het werkwoord in zo’n geval het beste tijdelijk vervangen door een ander. Als je bijvoorbeeld zegt “Vergewis u van elke vorm van kwaad”, kun je direct horen dat er geen “t” hoort te staan.

Hartelijke groet,
Reinier de Blois

Herziene Statenvertaling

Herziene Statenvertaling

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
Geen reacties

Terug in de tijd

Wij zijn een gescheiden man (door verlating, waarin sprake was van geestelijke onderdrukking ) en een vrijgezelle vrouw van ongeveer 50 jaar en hebben een relatie van een aantal weken. We hebben heel ...
Geen reacties
07-01-2013
Hoe weet ik of ik wel genoeg van m’n vriend houd? Vanaf het begin van de verkering had ik al wel vaag twijfels, nu nog steeds of hij het wel is voor mij? Zelfs maak ik me druk over zijn uiterlijk. Ver...
Geen reacties
07-01-2009
Telkens als ik mij volledig aan God over wil geven, ga ik dingen bedenken als: maar wat als ik gemarteld zal worden? Zou ik dan niet terugkomen op deze keuze? Of, als ik misbruikt zou worden, zou ik d...
4 reacties
07-01-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering