Staand gebed uit eerbied

Redactie Refoweb / 13 reacties

23-12-2022, 08:01

Vraag

Waarom gaan alleen de mannen staan tijdens het gebed? Ook vrouwen kunnen staand toch beter hun aandacht bij het gebed houden? Bovendien vind ik staan een vorm van eerbied tonen. Net zoals bij een rechtbank iedereen gaat staan, uit respect voor de rechter.

ADVERTORIAL

De leukste vacatures in het onderwijs

CNS Putten bruist. Samenbouwen wij aan het onderwijs van morgen, samen groeien wij. Want samen groeien verbindt. Wil jij met ons meegroeien? Dat kan! Want wij hebben nog een aantal vacatures en gemotiveerde en ondernemende onderwijsprofessionals kunnen wij goed gebruiken.

Meer info...

De leukste vacatures in het onderwijs

Antwoord

Redactie Refoweb

Redactie Refoweb

 • Kerkelijke gezindte:
  Divers
 • Woon/standplaats:
  Divers
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Mailadres: vragen@refoweb.nl

13 reacties
Samanthi
26-12-2022 / 17:02
Ik zie het eerbiedige er niet van in, waarom alleen in de eredienst? Eerbied hebben voor God is doen wat Hij vraagt of wat Hij zegt, Hem gehoorzamen is ontzag voor Hem hebben, Heem eren, Zijn genade niet afslaan, anders is het vormendienst omdat het zo netjes staat.
Zv70
28-12-2022 / 15:18
In de eredienst in mijn gemeente zijn er 3 gebedsmomenten:
Stil gebed: 95% van de mannen bid staand
'Grote gebed': 50% van de mannen staat
Dankgebed: 85% van de mannen staat
Formuliergebeden: 25% van de mannen staat

Andere 'diensten': 0% staat

Tijdens huisbezoek wordt er gebeden in een houding die tijdens de eredienst als oneerbiedig gezien wordt.

Bij het naar bed vinden we staand voor het bed bidden minder eerbiedig dan knielend.

Zo hebben we onze ongeschreven regels, waar we meer waarde aan zijn gaan hechten dan wijs is.
TimvdV
05-01-2023 / 21:11
Dit is onderdeel van de veel groter kwesties over mannen en vrouwen in de gemeente. Daar vloeit dit, denk ik, uit voort. Maar dit individuele dingetje is puur traditie. Het is geen halszaak.
hannekeh
09-01-2023 / 14:34
Dat alleen mannen staan tijdens het bidden ken ik eerlijk gezegd niet. Bij ons in de kerk staan we allemaal.
In de orthodoxe kerk sta je zelfs vaak de hele dienst van meerdere uren!

Ik snap niet goed wat je tegenhoudt. Als jij het eerbiediger vindt om te staan tijdens het gebed, dan sta je toch gewoon op?
Iedereen moet zijn ogen dichthouden tijdens het bidden, dus alleen God ziet het!
Ref03311
10-01-2023 / 10:03
Het gebed is in mijn ogen onder meer een hulpvraag. Aan God in dit geval, Wiens hulp we kennelijk nodig hebben om hetgeen, waarom gebeden wordt werkelijkheid te laten worden. Daar hoort een eerbiedige (= eer aanbiedende) houding bij. Dat is niet verwonderlijk, want we staan uit fatsoen ook op als er thuis 'een vreemde', een niet-huisgenoot, op bezoek komt. We eren God ook niet door alleen te doen wat Hij van ons vraagt, maar door Hem pro-actief onze wederliefde en ontzag aan te bieden. Dat geef je inderdaad vorm door te gaan staan (man én vrouw), maar is een zaak van besef, niet van traditie. Misschien een idee eens aan te kaarten op een gemeenteavond of zo. Ik denk dat heel veel mensen dingen zo doen en beleven omdat ze het altijd zo hebben gedaan.
Samanthi
10-01-2023 / 14:00
@ Waarom dan alleen in een dienst, waarom niet knielen?
Ref03311
10-01-2023 / 14:46
@Samanthi: het is ook niet ALLEEN in een dienst, het is JUIST in een dienst. En het is eenvoudig ontzag tonen. Als dat (ontzag tonen) in onze cultuur gebruikelijk zou zijn door op je handen te gaan staan, dan zou dat natuurlijk ook prima zijn. Idem mag knielen natuurlijk ook. Knielen is tenslotte niets anders dan je klein maken? Ook al weer zo'n uiterlijkheidje, maar niet een, die zonder betekenis is. Verder beperkt het zich ook niet tot de dienst. Voor je bijvoorbeeld gaat eten of slapen zoek je Hem toch ook? Ook als daar misschien ongelovigen bij zijn? Dat is verkondiging, geen vormendienst.
Samanthi
10-01-2023 / 20:40
@Ref03311
Ik bid op de fiets, onder het strijken, als ik boodschappen doet als ik iets ziet gebeuren, bid zonder ophouden.

In de Bijbel werd staande met opgeheven handen gebeden, maar ook liggend of knielend.

In elke situatie kan het anders zijn.
Samanthi
10-01-2023 / 23:22
Ps.
Kijk eens naar Hanna die had niet de juiste houding volgens de normen, Eli dacht zelfs dar ze dronken was en zich aanstelde, maar zij storten haar hart uit voor de Heere.
nachtegaaltje
11-01-2023 / 10:57
Mooie reacties hierboven o a Samanthi. Trouwens hoe plaatsen jullie een eerste reactie op een (nieuwe) vraag? Mij lukt het niet.
Ref03311
11-01-2023 / 11:49
@Samanthi: Er mankeert natuurlijk helemaal niets aan als je doorlopend contact zoekt met God. Dat doet me denken aan Henoch, die ook met God wandelde (mooie term is dat). Maar in de kerk zit je niet op de fiets, sta je niet achter de strijkplank en loop je ook niet achter een karretje. Daar kun je je voluit op Hem richten. Da's ook wat de smekende Hanna deed. Wat afweek van het 'normale' was dat ze onbedaarlijk huilde en haar mond bewoog zonder geluid te produceren. Dat resulteerde in een verkeerde inschatting van Eli.

Laat overigens duidelijk zijn dat het zeker niet de bedoeling is om jou of wie dan ook te bekritiseren. Ik heb gereageerd op de vraagsteller of -stelster die eenvoudig vroeg waarom er verschil zit in het gedrag van mannen en vrouwen en zélf al aangeeft staan tijdens het gebed EEN VORM VAN eerbied te vinden. Groet!
Samanthi
11-01-2023 / 14:12
@refo3311
We zijn het dus met elkaar eens.
Davinci83
18-01-2023 / 09:31
Het is geen bijbels gebod. Punt. De rest is menselijke voorkeuren of tradities waar men een bepaald subjectief gevoel bij heeft. Knielen naast de kerkbanken lijkt me persoonlijk zelfs nog weer iets eerbiediger dan staan, dus als het je daar om te doen is...? Zo ja dan zou ik zeggen koop een mooi gebedskleed (met n groot logo van refoweb erop uiteraard) en neem die zondags mee ;-)

Terug in de tijd

Ik hoorde onlangs een predikatie over 1 Kon. 3:26. Deze geschiedenis werd betrokken op mensen die een gestolen Jezus heb...
6 reacties
22-12-2014
Ik heb een lieve vriend en we zijn nog in de eerste fase van onze verkering. Wij hebben het samen goed, maar ik maak me ...
2 reacties
22-12-2021
Mijn man heeft het psychisch heel moeilijk en ik zelf ook. Er is ook veel gebeurd de laatste jaren. We zijn uit elkaar g...
5 reacties
22-12-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering