Misbruikt maar ook schuldig

C. M. Chr. Rots - de Weger / Geen reacties

25-07-2022, 12:25

Vraag

In 2008 heb ik een meisje leren kennen via een christelijke datingsite. Na wat contact met elkaar te hebben gehad via telefoon en dates ging het snel tot over een relatie. Al heel snel deden we seksuele handelingen zoals elkaar aanraken. Op een middag had ze condooms mee. Ze zei, je weet maar nooit... Een paar weken gingen voorbij en ze gedroeg zich vreemd. Ze wilde het eigenlijk uit maken. Toch zijn we met elkaar naar bed gegaan toen ik haar herinnerde aan dat moment dat ze condooms mee nam.

Het is de grootste fout die ik in mijn leven gemaakt heb. Wat eigenlijk wilde ze toen al met een ander een relatie aan gaan. Ik voel me wel wat misbruikt, maar ook schuldig omdat ik haar overhaalde om met mij naar bed te gaan terwijl ze dat helemaal niet wilde.

Heb ik hiermee een grens overschreden? Ik weet dat ik zonde gedaan heb en ik heb dit beleden aan onze Heere God en mag weten dat Hij er voor mij is. Maar vergeten doe ik dit niet. Ik vrees dat dit een levenslang litteken zal zijn.


Antwoord

Beste vraagsteller,

Jouw woorden: “Al heel snel deden we seksuele handelingen zoals elkaar aanraken. Op een middag had ze condooms mee. Ze zei, je weet maar nooit...” doen me schrikken. Er overkòmt je niet iets... je dóét iets. Met andere woorden: je hebt een keuze. Bij alle emoties die seksuele handelingen kunnen oproepen heb je gewoonweg ook je verstand, samen met je verantwoordelijkheid naar elkaar, te gebruiken! Laat dit een les zijn, een levensles, die je inderdaad nooit meer vergeet! “Ik voel me wel wat misbruikt, maar ook schuldig” beschrijft precies wat ik hier bedoel te zeggen.

Je zegt het helemaal goed: je hebt een grens overschreden. Je hebt het ook goed, dat je schuld hebt beleden na berouw over zonde. En ook jíj mag weten dat God er voor je is als je gelooft dat de Heere Jezus voor jouw zonden gestorven is. Maar dan... nogmaals: nee, vergeten doe je het niet. Dat lijkt me ook heel goed, want het zal je hopelijk behoeden voor nóg eens zo’n misstap. Je zult met de wetenschap verder moeten leven, en ja, soms is dat een litteken.  

Marijke Rots

Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1499 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een meisje van 18 jaar (bijna 19) oud. Er is iets waar ik heel erg mee zit op het moment. Ongeveer twee jaar geleden heb ik een relatie gehad van ongeveer zeven maanden lang. Het was ook tegeli...
3 reacties
25-07-2012
Kan het dat een postnatale depressie ontstaat als een kindje al vijf maanden is? Of is er dan sprake van een ander soort depressie?
1 reactie
25-07-2014
Aan een dominee in de rechtse hoek. Ik snap het niet meer. God heeft dus iedereen die naar de hemel gaat (de uitverkorenen) al van vóór de grondlegging uitgekozen en God geeft ieder het geloof naar Zi...
5 reacties
25-07-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering