Onzeker en teruggetrokken

dr. J. van der Wal / Geen reacties

25-07-2013, 13:03

Vraag

Ik ben erg onzeker, teruggetrokken. Ik heb één goede vriendin en verder niemand. Dingen kan ik slecht onthouden, slechte concentratie bij het lezen (dwaal na een paar regels al af), kan mijn gevoelens niet uiten naar anderen toe, sociaal zwak, faalangst, ik praat erg onduidelijk (al heel mijn leven) en merk steeds meer hoe moeilijk ik ben ik de omgang met anderen. Wat moet ik hiertegen doen? Moet ik hulp zoeken naast bij God (wat ik jammer genoeg ook al veel te weinig doe)? Wel heb ik de ziekte neurofibromatose type 1.


Antwoord

Een zodanig antwoord op je vraag dat je meteen weet wat je kunt doen om met je problemen om te gaan, kan ik niet geven. Wel is duidelijk dat er heel wat speelt in je leven en dat het leven je behoorlijk moeilijk valt. Het zijn niet alleen de problemen op zich, maar ook dat sociaal nogal geïsoleerd bent verdient de aandacht. Wel kan ik je een dubbeladvies geven:

In de eerste plaats lijkt het me nodig om pastorale begeleiding te zoeken. Zoek contact met je predikant, of andere ambtsdrager die kan luisteren en wijs is.

In de tweede plaats raad ik je aan te laten onderzoeken wat er aan de hand is en vooral ook wat je mogelijkheden zijn. Het valt me op dat je alleen maar negatief praat over jezelf. Ongetwijfeld heb je ook sterke kanten (je kunt bijv. heel goed beknopt benoemen wat er speelt) en die heb je nodig om met de moeilijke dingen om te gaan. Daarvoor zou je bijv. naar Optiment van Eleos kunnen gaan (zie hun website), of als dat te ver bij je uit de buurt is, kun je ook bij je huisarts een adres van een vergelijkbare instelling vragen bij jou in de buurt. Misschien vind je het een hele stap om zo'n onderzoek te doen. Toch lijkt het me erg belangrijk om goed zicht te krijgen op wat er speelt. Je kunt dan op goede gonden een advies krijgen voor eventuele verdere begeleiding of hulp.

Dr. J. van der Wal

Lees meer artikelen over:

onzekerheid
Dit artikel is beantwoord door

dr. J. van der Wal

  • Geboortedatum:
    31-01-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Dordrecht
  • Status:
    Actief
148 artikelen

Bijzonderheden:

Voormalig directeur Eleos en divisiemanager De Hoop.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Op zondagavond voor het slapen gaan luister ik altijd psalmen als ik verdriet heb, maar ook omdat ik Gods nabijheid zo mis. Is het erg om zondag op je telefoon psalmen te luisteren? Het geeft me soms ...
Geen reacties
25-07-2019
Hoe kan je verliefdheid blokken of niet durven toelaten? Of gevoelens blokken? Ik heb verkering en mijn vriendin zegt dat ik wel verliefd ben maar het niet durf te voelen.
2 reacties
25-07-2009
Als ik een jongen heel leuk vind, en dan bijvoorbeeld iets leuks met hem ga doen en ik merk dat hij mij ook aardig vindt, verandert mijn interesse in hem in een soort afkeer van hem. Ik vind het dan v...
2 reacties
25-07-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering