Het evangelie zonder kleine lettertjes

Ds. G.A. van den Brink / geen reacties

22-07-2022, 12:30

Vraag

Ik heb een vraag aan dr. G. A. van den Brink naar aanleiding van zijn lezing (hieronder). U zegt dat de beslissing over iemand eeuwige bestemming valt bij het geloof. Maar de beslissing valt toch bij een oprecht/waar geloof? Daar spreekt de Heidelbergse catechismus in zondag 7 vraag en antwoord 20 ook van. De duivel gelooft immers ook. En wat de kenmerken van een oprecht/waar geloof zijn daar is de Bijbel echt niet onduidelijk over, dat zijn beslist geen kleine lettertjes.

Verder: als u van mening bent dat er dominees zijn die de beslissing ergens anders dan bij een oprecht/waar geloof laten vallen, is het dan niet bijbels dat er eerst met hen hierover gesproken wordt alvorens publiekelijk over hun dwaling te spreken?

ADVERTORIAL

De Bijbel in 1 dag lezen

God zegt dat we Zijn Woord moeten kennen. Met het gratis E-book ‘De Bijbel in 1 dag’ wordt dat een stuk makkelijker! Het is geen vervanging van de Bijbel, maar wel de ultieme aanvulling.

De Bijbel in 1 dag lezen

Antwoord

Beste vragensteller,

Dank voor je beide vragen. Ja, het gaat uiteraard om waar, oprecht geloof. Wat is waar geloof? Dat ik het Evangelie geloof, niet alleen voor anderen maar ook voor mijzelf, aldus HC 7.20. Dat gelooft de duivel niet. Als je het Evangelie aanneemt (1 Korinthe 15:1-2), hoef je dus niet bang te zijn dat jouw geloof gelijk is aan dat van de duivel.

Overigens vind ik het niet zo nodig om overal de bijvoeglijke naamwoorden waar, oprecht, waarachtig, zuiver voor te plaatsen. Dat doet de Zaligmaker Zelf in ieder geval niet. Hij vraagt aan Martha: “Geloof je dat?” (Johannes 11:26), zonder toevoegingen. “Wie in Mij gelooft, heeft eeuwig leven” (Johannes 6:48). We moeten de vraag niet verschuiven en veranderen. Christus vraagt niet aan jou of je waarachtig, waar, oprecht en zuiver gelooft, maar of je gelooft. 

Je tweede vraag: moet ik eerst met de dominees persoonlijk spreken voordat ik publiekelijk hun dwaling benoem? Nee, dat hoeft niet. Verborgen zonden worden in het verborgene bestraft, openbare zonden in het openbaar, aldus kanttekening 15 van de Statenvertaling bij Mattheüs 18:15. Ik houd mij aan 1 Timotheüs 5:20, “Wijs hen die zondigen, in tegenwoordigheid van allen terecht, opdat ook de anderen vrees zullen hebben.” 

En daarbij: de gevaarlijke dwaling in de prediking raakt de hoorders. Het is niet mijn opdracht om de wolven te vangen maar om de schapen te beschermen.

Met hartelijke groet,
Ds. G. A. van den Brink

Ds. G.A. van den Brink

Ds. G.A. van den Brink

 • Geboortedatum:
  05-01-1974
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Woon/standplaats:
  Apeldoorn
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Emeritus-predikant. Sinds september 2020 als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de TUA.

  Bekijk ook:

Tags in dit artikel:

dwalingevangelie
geen reacties

Terug in de tijd

Graag wil ik nog een keer reageren n.a.v. mijn vraag “geen energie”. Hij is vrij minimaal beantwoord, ik denk dat ik nog...
geen reacties
22-07-2019
Ik las pas een vraag over een vrouw die vroeg aan Alie Hoek (volgens mij, of een andere deskundige) of zij zich voor haa...
geen reacties
22-07-2008
De laatste tijd gebeuren er vreselijke dingen. Onlangs ook nog. Een vliegtuig gecrasht boven Oekraine. En ook nog divers...
geen reacties
22-07-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering