Ai

Ds. H. van der Ham / 5 reacties

05-07-2022, 08:38

Vraag

Wat betekent het woord “ai” in bepaalde psalmen, zoals Psalm 21: “Heer, ai maak mij Uwe wegen.” Of Psalm 51:4: “Ai, geef mij dan weer gewenste zielevreugd.” En Psalm 133: “Ai, ziet hoe goed hoe lieflijk is ‘t, dat zonen...” Altijd als we dit zingen vraag ik me weer af wat dat nou betekent.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Beste jongere,

De uitdrukking “ai” is een uiting van verlangen, een uiting van smekende aandrang. Het woordje “ai” geeft nadruk aan het verlangen, of aan het verzoek/gebed. Zo is het in Psalm 25 en in Psalm 51. In Psalm 133 is het meer een uiting van verwondering of verbazing, of van respect.

Veel goeds,
Ds. H. van der Ham

Ds. H. van der Ham

Ds. H. van der Ham

  • Geboortedatum:
    25-05-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Driebergen-Rijssenburg
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Emeritus predikant

5 reacties
dkw
06-07-2022 / 12:33
De psalmberijming van 1773 wilde perse niet het woord "Heere" gebruiken maar alleen "Heer".
Vandaar ook, Heer, ai maak mij Uwe wegen in plaats van Heere maak mij Uwe wegen.
In de berijming heeft het dus niet zoveel te maken met smeken of klagen maar is vaak een opvulwoord om de zin kloppend te maken.
Samanthi
06-07-2022 / 13:11
@dkw
Er is geen verschil tussen Heere of Heer, ach of och Heere maak mij Uw wegen bekent, dat is volgens mij de gedachten erachter, ik heb ook wel verschillende punten van kritiek op 1773, toch vind ik dit niet slecht gekozen.
dkw
06-07-2022 / 13:52
@Samanthi, dat klopt, er is geen verschil tussen Heer of Heere.
Feit is dat de berijmers van 1773 niet het woord Heere wilden gebruiken maar alleen Heer.

Psalm 25 zou toch beter met Heere maak mij Uwe wegen berijmd kunnen worden dan dat rare woordje "ai" ertussen wat ook geen relatie heeft met de onberijmde versie en hier wordt gebruikt als opvulwoord.
kip
10-07-2022 / 18:52
moet denken aan onze kennis. als hij zn been stootte zei hij ai. als hij wat lekkers bij de koffie kreeg,zei hij ok ai dat is lekker! of het iets leuks was of iets erg,twas altijd ai. een ander zegt bv sjonge of no nou of zo zo of aha. ja ja zo reageert iedereen anders
Rembrand
10-07-2022 / 19:11
Mijn opa heette Arie, wat door oma afgekort werd als Ai.

Terug in de tijd

Wanneer kun je beleven/ervaren dat je een kind van God bent? Is dat wanneer je Christus niet meer missen kunt? Als je dan weer in oude zonden valt, geloof je dat dan niet meer? Concreet: Hoe kun je to...
Geen reacties
05-07-2003
Als de reformatorische kerken door het houden van de zondag i.p.v. de sabbat echt dwalen, hoe kan het dan dat God zoveel mensen zegent die de zondag (willen) heiligen, daarop niet werken en vaak wonde...
Geen reacties
05-07-2021
Ik zit nu in 4 vwo en ben aan het nadenken over een vervolgstudie. Een studie theologie spreekt mij persoonlijk erg aan; ik ben geïnteresseerd in de achtergrond van religie, maar ook in het ambt van p...
2 reacties
05-07-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering