Bijbelverhalen zien als metaforen

Redactie Refoweb / Geen reacties

02-06-2022, 08:00

Vraag

Jezus vertelde gelijkenissen om Zijn boodschap duidelijk te maken. Wij geloven dat die verhalen niet letterlijk zijn gebeurd, maar metaforen zijn. Als we daar geen probleem mee hebben, waarom is het dan wel een probleem om de andere verhalen (zoals schepping, Jona in de vis, pratende ezel, toren van Babel, zondvloed, Israel 40 jaar in de woestijn enz.) als metaforen te zien? Veel van deze verhalen zijn niet aannemelijk of zelfs wetenschappelijk bewezen onmogelijk.

Ik en vele anderen vinden het juist problematisch om deze verhalen wel letterlijk te nemen. Kunnen deze verhalen dan niet zijn gebruikt als gelijkenissen om een boodschap duidelijk te maken, zoals Jezus deed?


Antwoord

Je gebruikt dezelfde argumenten als de meeste niet-christenen. Maar als je de wonderen in het Oude Testament niet gelooft (Jezus geloofde ze wel), waarom zou je die in het Nieuwe Testament dan wel geloven? De genezingen, het opwekken van de doden en tot slot de opstanding van Jezus na Zijn kruisiging. En als Hij niet opgestaan is, dan zijn christenen de ongelukkigste van alle mensen, want tevergeefs is hun geloof. Zegt Paulus in 1 Korinthe 15:17-19: “En indien Christus niet opgewekt is, zo is uw geloof tevergeefs, zo zijt gij nog in uw zonden. Zo zijn dan ook verloren, die in Christus ontslapen zijn. Indien wij alleenlijk in dit leven op Christus zijn hopende, zo zijn wij de ellendigste van alle mensen.”

Het christelijk geloof is geen supermarkt waar je alleen dié artikelen uitkiest die je lekker vindt. Geloof is een overgave met hart en ziel aan Christus en Zijn Woord. Jezus geloofde de Bijbel van die tijd (de Thora) van kaft tot kaft. En als je de Hoofdredacteur van de Bijbel (God de Heilige Geest) niet gelooft, dan valt er weinig meer te geloven.

Dat de seculiere wetenschap (waarvan we iedere dag kunnen constateren dat die bepaald niet volmaakt is en zichzelf steeds moet bijstellen) er anders over denkt, is bepaald geen verrassing. Ook daarover is de Bijbel duidelijk: “Want de wijsheid dezer wereld is dwaasheid bij God; want er is geschreven: Hij vat de wijzen in hun arglistigheid; En wederom: De Heere kent de overleggingen der wijzen, dat zij ijdel zijn” (1 Korinthe 3:19-20).

Onder de tags 'Zondvloed', 'Creationisme' en 'Tegenstrijdig' staan ook diverse kritische vragen waar je vast wat mee kunt.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2359 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Beste Ger. Gem-dominee. Afgelopen week is er weer (maar) één jongeman toegelaten door het curatorium. Al vele jaren is de oogst weinig... Natuurlijk is het een hartenzaak en mogen we daar (niet te sne...
Geen reacties
01-06-2016
Overal hoor je dat vasten tijdens de zwangerschap/borstvoeding niet mag en dergelijke, maar ik ben eigenlijk heel benieuwd wat de Bijbel letterlijk zegt over vasten tijdens de zwangerschap en borstvoe...
Geen reacties
01-06-2013
Als je gedoopt bent, ben je onder het genadeverbond. Dat zegt het doopformulier. Kun je zeggen dat je dan ook tot Gods volk behoort, zoals alle Israëlieten tot Gods volk behoorden? Ik weet dat niet ie...
Geen reacties
01-06-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering