Oplossen van een conflict

Ds. A.D. Fokkema / Geen reacties

24-03-2022, 12:35

Vraag

Ik heb een vraag over het oplossen van een conflict. Volgens mij is het zo dat als je iets tegen iemand hebt, je dat tegen die persoon moet zeggen om je te kunnen verzoenen. Maar nu heb ik het volgende probleem: A heeft (deels waarschijnlijk en deels zeker) tegen B gezondigd en nu ik dit weet heb ik wat tegen A, maar B wil niet dat ik A daarmee confronteer. Wat moet ik dan doen?

Inmiddels heeft B me toch toegestaan om met A te praten, waarop A ontkent. Maar nu wil B niet meer dat ik met A hierover, of over andere zonden (die wel vaststaan) van A, tegen B praat. Wat kan ik nu het beste doen? Moet ik luisteren naar persoon B of niet? (Ik ken de betrokkenen persoonlijk en persoon B heeft mij de zonden van A verteld.)


Antwoord

Beste vraagsteller,

Als ik jouw beschrijving van het conflict lees, dan gaat het vooral om een zaak tussen persoon A en persoon B. Mijn eerste gedachte is: laat het conflict daar ook liggen. Persoon A en persoon B zullen samen met het gebeurde in het reine moeten komen.

Maar als buitenstaander weet ik natuurlijk niet wat er precies heeft afgespeeld tussen persoon A en persoon B. Daarvoor zou ik eigenlijk een heel aantal verhelderingsvragen moeten stellen:

• Waarom vertelt persoon B jou de zonden van persoon A? Onder normale omstandigheden is dat toch niet de juiste weg? Of ben jij gevraagd als tussenpersoon/mediator op te treden?
• Is er een zwaarwegende reden dat zij samen niet met het gebeurde in het reine kunnen komen? Is persoon B minderjarig of is er sprake van een machtspositie? Zo ja, dan is het zaak er een volwassene bij te betrekken. Bijvoorbeeld de ouders van persoon B.
• Is er sprake van strafbare feiten (misbruik of iets van die aard)? Zo ja, dan moet de overheid erbij betrokken worden.
• Is er naast de zonde van persoon A tegenover persoon B ook nog sprake van openbare zonden van persoon A? Zo ja, dan kun je daar persoon A uiteraard wel op aan spreken. 

Als van misbruik, een machtspositie of iets wat in die lijn ligt geen sprake is, dan lijkt het mij zaak het conflict tussen persoon A en persoon B te laten liggen. Tenzij jij gevraagd bent om als tussenpersoon/mediator op te treden, want dan heb je een mandaat om het proces richting een oplossing te begeleiden.

Ds. A. D. Fokkema

Lees meer artikelen over:

ruzie
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.D. Fokkema

  • Geboortedatum:
    18-09-1986
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Kerkwerve
  • Status:
    Actief
29 artikelen
Ds. A.D. Fokkema

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik hoor de laatste tijd wel eens dat je altijd bekeerd kunt worden, maar niet als je gezondigd hebt tegen de Heilige Geest. Ik snap niet goed wat daar mee wordt bedoeld. Wanneer heb je gezondigd tegen...
Geen reacties
23-03-2003
Ik heb een vraag over de verschillende Bijbelvertalingen. Een poosje geleden zei iemand dat de HSV (en dus ook alle andere vertalingen) gelogen is. Als je dit beweert, beweer je toch eigenlijk dat de ...
2 reacties
23-03-2012

SM

Ik zit met een heel lastig probleem. Ik word opgewonden van mannen in pak die heel dominant tegen me doen of me zelfs slaan. Ik vind dit heel raar en heb geen idee waar het vandaan komt, die gevoelens...
Geen reacties
23-03-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering