Praten bij een stervende

drs. A. Meijer / 1 reactie

22-03-2022, 09:52

Vraag

Men gaat er van uit dat bij een stervende het gehoor het langst in tact blijft. Daarom is het naar als de omgeving gewoon naast het bed of in dezelfde kamer over hem of haar blijft praten. En lijkt het me heel eenzaam voor de stervende als niemand meer tegen hem of haar praat omdat diegene toch niets meer lijkt te horen. Zijn deze gedachten juist?

Een vraag daaraan gekoppeld: zou je bij een stervende die doof is niet gewoon de gehoorapparaten in moeten laten?


Antwoord

Beste vragensteller,  

Het is herkenbaar dat er vaak over de zieke en stervende mens wordt gesproken alsof deze het niet hoort.  Als de zieke of stervende niet de kracht heeft om adequaat te reageren maar het gehoorde nog wel goed in zich op kan nemen, kan deze zich inderdaad buitengesloten voelen. Toch is mijn ervaring meestal dat, als de stervende in het laatste stadium komt, de focus sterk vernauwt en zich volledig richt op het nog in stand houden van de ademhaling. Dan hoort de stervende nog wel, maar heeft geen energie en behoefte te reageren. Op zo’n moment is een prikkelarme omgeving mijns inziens meer gewenst. Je kunt dan wel lieve woorden spreken waarop de stervende niet hoeft te antwoorden.  

Afhankelijk van hoeveel prikkels de stervende nog kan verdragen zal je de hoortoestellen in of uit kunnen doen. Dat zal dus per situatie verschillen.  

Met viendelijke groet,
A. Meijer, huisarts

Dit artikel is beantwoord door

drs. A. Meijer

  • Geboortedatum:
    14-12-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Ouderkerk aan de Amstel
  • Status:
    Actief
281 artikelen
drs. A. Meijer

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Mona
22-03-2022 / 16:24
Mijn vader genoot tot op het laatst van geestelijke liederen. Ook in het ziekenhuis, toen hij niet meer aanspreekbaar was, hebben wij die voor hem afgespeeld, en ze ook voor hem gezongen.
Wij zagen zijn reactie daarop, en dat zullen we nooit meer vergeten!

Terug in de tijd

Spreuken 22:16 wordt in de NBV21 heel anders weergegeven dan in de Statenvertaling. Hoe moeten we deze tekst op de juiste manier lezen/interpreteren?
Geen reacties
21-03-2023
Ik kan wel zeggen dat ik de Heere vanaf mijn jeugd hebt gevreesd. De psalmen hebben mij van kind af aan veel troost gegeven. Bij ons in de kerk zeggen ze vaak, niemand wil uit zichzelf de Heere vrezen...
Geen reacties
21-03-2009
Er wordt weleens gezegd in preken dat een zondaar bij de doorleving van de zonde met God leert instemmen dat hij voor eeuwig verloren zou gaan en dat het in zijn eigen ogen volledig terecht zou zijn d...
1 reactie
21-03-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering