Taaltechnische kwestie (Herziene) Statenvertaling

Herziene Statenvertaling | 2 reacties | 09-12-2021| 08:02

Vraag

Ik heb een vraag over het begin van de Tien Geboden in Exodus 20:2 in de Herziene Statenvertaling: “Ik ben de HEERE, uw God, Die u uit het land Egypte, uit het slavenhuis, geleid heeft.” Waarom is er gekozen voor het woordje “heeft”? In de Statenvertaling of andere vertalingen die ik lees staat er het woordje “heb” op het einde. Ik heb al eens een discussie gehad met iemand en we konden het niet begrijpen. Wij zeggen toch niet “ik heeft” maar “hij heeft”? Dan zou deze “heeft” taaltechnisch naar iets anders verwijzen dan God?!


Antwoord

Dit is volgens de neerlandici de enige correcte manier om dit de zeggen. Het andere is meer spreektaal. Op het moment dat je een bijzin begint, vereist het werkwoord de derde persoon. Bijvoorbeeld: “Ik ben degene die dit boek geschreven heeft.” Taaltechnisch verwijst dit nog wel degelijk naar de spreker, dus, in het geval van Exodus 20:2, naar God.

Hartelijke groet,
Reinier de Blois

Lees meer artikelen over:

Herziene Statenvertaling (HSV)
Dit artikel is beantwoord door

Herziene Statenvertaling

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
99 artikelen
Herziene Statenvertaling

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
hansa
09-12-2021 / 09:04
Wij zeggen inderdaad: ik heb en hij heeft. Dat klopt. Daarom is in de zin die vraagsteller citeert, 'heeft' goed. Het zijn eigenlijk 2 zinnen: 'Ik ben' en 'Die heeft'. Heeft slaat dus niet op IK, maar op DIE.
WillemB
12-12-2021 / 15:11
Misschien zo snel mogelijk teruggaan naar de persoon waar je deze discussie mee had.
En jullie dan samen verwonderen, over de genade van deze grote God, dat Hij tegen jullie en iedereen zegt: jouw HEERE en God te willen zijn…!
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Doodstraf Michael Servet

Geachte ds. Pieters. Op uw website schrijft u het volgende: “De bekendste tegenstander van Calvijn is wel Michael Servet. Hij ontkent de bijbelse leer van de drie-eenheid. Meer: hij probeert heel de g...
1 reactie
08-12-2014

Eerst bekering, dan verkering

Mijn vraag is min of meer tweeledig. In de kerk waar ik naartoe ga zit een Godvrezende (jonge)man. Hij is erg aardig en ik zou hem erg graag beter willen leren kennen. Van mezelf weet ik echter dat ik...
2 reacties
08-12-2009

Kinderen actief betrekken bij de dienst

Zijn er mogelijkheden (bijvoorbeeld via boekjes) om kinderen van de basisschoolleeftijd actief te betrekken bij de dienst, zodat ze toch op hun manier bezig zijn met de boodschap die de gemeente meekr...
5 reacties
08-12-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering