Misbruikt door mijn zus

prof. dr. J.C. Borst / Geen reacties

30-01-2006, 00:00

Vraag

Ik lees veel vragen over seksueel misbruik, wat minder over incest terwijl ik weet dat het heel veel gebeurt(d) (is). Alleen waar ik mee zit is dat als er over incest gepraat wordt er altijd gesproken wordt over een vader met zijn dochter of een broer met zus. Zelden over zus met broer, moeder met zoon of zus met zus. Altijd zijn het de mannen die de schuld krijgen. Maar ik ben misbruikt door mijn zus, alleen ik lees hier nergens iets over terwijl ik hier erg mee zit. Er is inmiddels vastgesteld dat ik depressief ben. Ik ben nu onder behandeling. Mijn vraag is, komt het vaker voor dat een zus een zusje misbruikt?


Antwoord

U hebt helemaal gelijk dat in de literatuur en in onderzoeken het vooral gaat over de incest tussen (pleeg) vader en dochter. Daar is ook het meest over bekend c.q. dat is het meest onderzocht. In de praktijk komen andere vormen van incest ook voor en misschien wel net zo vaak. Wat evenwel niet bekend is, kan niet worden onderzocht. Ik vermoed dat op een vorm van incest tussen moeder en zoon een groot taboe rust. Over incest tussen broer en zuster is eveneens weinig gepubliceerd en vaak wordt het afgedaan als ‘kinderspel’, wat het natuurlijk niet is. Zeker niet als er een groot verschil in leeftijd is.

Ik ben een paar maal de broer-broer incest tegengekomen, maar ik heb nog niet gelezen over een zus-zus incest. Juist omdat het zo weinig bekend is i.c. over geschreven lijkt het mij zeer moeilijk deze vorm te bespreken en met de gevolgen van dit misbruik in therapie te zijn. Ik hoop dan ook dat de therapie vruchten afwerpt en dat er oog en hart is voor iemand die vrijwel het onbenoembare is overkomen. Goed ook dat U deze vraag stelt. Ik geef veel colleges over dit onderwerp en ik zal in het vervolg ook deze vorm van seksueel misbruik/incest noemen.
 
Veel sterkte toegewenst,
prof. dr. J. C. Borst, M.A.

Lees meer artikelen over:

seksueel misbruik
Dit artikel is beantwoord door

prof. dr. J.C. Borst

  • Geboortedatum:
    24-10-1952
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sleen
  • Status:
    Inactief
16 artikelen
prof. dr. J.C. Borst

Bijzonderheden:

- predikant te Sleen
- docent Christelijke Hogeschool Ede
- hoogleraar pastoraat aan de Evangelisch Theologische Faculteit Leuven.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Zelfbevrediging is een onderwerp waar al veel over is gezegd en geschreven op Refoweb, maar waar ik mijn antwoord niet uit kan halen. Er wordt gezegd, dat dit normaal is bij mannen. Maar tegen de tijd...
Geen reacties
30-01-2015
Ik heb een vraag aan iemand uit de Gereformeerde Gemeenten. Een aantal, zo niet veel, predikanten uit onze gemeenten spreken over “wij” of “ons” als ze het over zichzelf hebben. Een soort majesteitsme...
1 reactie
30-01-2018
Is er een christelijke online-cursus om om te gaan met depressies? Ik vond gewone online cursussen maar die zijn tot en met 25 jaar. Ik ben ouder, dus deze vallen al af.
1 reactie
30-01-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering