Coronavaccin: Die gezond zijn hebben medicijnmeester niet nodig

Ds. C. Harinck / Geen reacties

26-01-2021, 12:44

Vraag

Aan een predikant van de Gereformeerde Gemeenten. In Matt. 9:12 staat: “Die gezond zijn hebben de medicijnmeester niet van node, maar die ziek zijn.” Kun je die tekst gebruiken om je niet te laten vaccineren tegen Covid-19 of is dat de tekst uit zijn verband trekken?


Antwoord

Beste broeder,

Wanneer je een tekst of een  woord van Jezus goed wil begrijpen, moet je de context lezen. Waar ging het over? De Farizeeën ergerden zich er aan dat Jezus aan de maaltijd zat met tollenaren en zondaren. Hij nodigde Zichzelf zelfs uit om de gast van Mattheüs de tollenaar te zijn. 

Hij aanvaardde dus uitnodigingen van de zijde van tollenaren en zondaren. Het gaf Jezus gelegenheid om hen de genade van het Koninkrijk te prediken. Hij wachtte dus niet af tot deze afgedwaalde schapen van het huis van Israël tot Hem kwamen. Hij zocht ze op in hun woningen. De Farizeeën keurden dit af. Zij hielden zich ver van dat soort mensen. Maar Jezus at en dronk met hen. Nu lezen we dat de Farizeeën dit niet rechtstreeks tot Jezus durfden zeggen. Zij spraken afkeer over Jezus’ handelswijze uit tegen de discipelen. Uit alles blijkt dat Jezus dit ter ore kwam. Om Zijn gedrag te verklaren zei Jezus toen tot Zijn discipelen: “Die gezond zijn hebben de Medicijnmeester niet van node, maar die ziek zijn.” 

Beste broeder. Tracht nu te begrijpen wat Jezus zei. Hij zei iets anders dan wij doorgaans van die woorden maken. Jezus zei tegen Zijn discipelen: Waar moet de dokter zijn? Bij de zieken of bij de gezonden? En het antwoord is natuurlijk: bij de zieken. Daarom at Jezus met de tollenaren en zondaren en niet met de Farizeeën, die meenden dat zij gezond waren.

Het is dus geen tekst die iets zegt over inenten of niet. Wanneer je daar  iets evenwichtigs en Bijbels over wil lezen,. moet je het stuk van ds. Agteresch lezen dat verleden week in het RD stond. 

Ik hoop je geholpen te hebben.

Ds. C. Harinck

Lees meer artikelen over:

coronavirusvaccinatie
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Harinck

  • Geboortedatum:
    09-04-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Kapelle
  • Status:
    Actief
250 artikelen
Ds. C. Harinck

Bijzonderheden:

Emeritus

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik leefde altijd met het idee van: eenmaal ga ik verloren als ik zo verder blijf leven. Maar het deed me voor de rest vrij weinig. Wel greep me het soms naar de keel en dan waren het weer tijden van d...
Geen reacties
23-01-2019
Ik zit met een groot probleem, althans voor mij wel. Ik ken een jongen in de kerk die twee jaar geleden zijn vader kwijt is geraakt (overleden). De vader was de perszoon in het gezin die met zijn gelo...
Geen reacties
23-01-2006
Aan ds. Vreugdenhil. Zou u bijbelse richting kunnen geven m.b.t. het volgende? Kerkelijk zijn we (jong gezin) opgegroeid en aangesloten bij de Ger. Gem. We zijn toen we jonger waren ook bekend geraakt...
7 reacties
23-01-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering