Contract loopt af en ik wil niet verlengen

Reformatorische Maatschappelijke Unie / Geen reacties

20-10-2020, 14:01

Vraag

Eind dit jaar loopt mijn jaarcontract af bij mijn werkgever. Omzetten naar een vast contract zit er vrijwel zeker in, maar dit wil ik niet. Ik wil hier stoppen, maar wanneer is het een goed moment om dit aan te geven bij mijn manager/directe collega’s?


Antwoord

Je jaarcontract loopt binnenkort af. Waarschijnlijk wordt aan jou een vast contract aangeboden. Je geeft aan dat je wilt stoppen bij dit bedrijf.  Je vraagt je af wanneer het een goed moment is om dat mee te delen.

Ik hoop dat je inmiddels al wel zicht heb op ander werk, anders is het de vraag of je zomaar een vast contract moet willen weigeren. Een vast contract kun je meestal (niet altijd) per maand opzeggen.

Maar heb je nog geen zicht op een nieuwe baan en je wilt ook geen vast contract. Dan kan dat wel gevolgen hebben voor het wel of niet ontvangen van een ww-uitkering. Wil je in aanmerking komen voor een ww-uitkering, dan mag je niet “verwijtbaar werkloos” zijn. Dat betekent ook dat als aan jou een contractverlenging wordt aangeboden en je weigert deze, dat je mogeljjk geen uitkering van het UWV ontvangt.  Je moet er namelijk alles aan doen om niet werkloos te worden. 

Hierbij zijn wel weer wat uitzonderingen op de regel, bijvoorbeeld als je arbeidsvoorwaarden drastisch zouden wijzigen of als er sprake zijn van moeilijke werkomstandigheden. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld pesten op het  werk.

Wil je alsnog -dit wetend- geen contractverlenging accepteren, dan zou ik minimaal een maand van te voren de manager of werkgever hierover informeren. Uiteraard mag je dit ook eerder dan een maand bespreken met je werkgever. Je bent dit niet verplicht, maar je betoont -zoals wij dat juridisch noemen- dan wel “goed werknemerschap”. In deze situatie zal de werkgever ook geen transitievergoeding willen betalen.

Wil je meer advies of persoonlijke ondersteuning? Meld je dan aan als lid van de RMU!

Jannie van der Mark-Voortman

Tags in dit artikel:

RMU
Dit artikel is beantwoord door

Reformatorische Maatschappelijke Unie

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
37 artikelen
Reformatorische Maatschappelijke Unie

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een vrouw van 41 jaar, heb nog nooit verkering gehad, alleen een keer toen ik 17 jaar was heel kort. Nu heb ik verkering sinds een aantal maanden, maar heel sterke schommelingen in mijn gevoel ...
Geen reacties
19-10-2009
Mijn vriend is vreemdgegaan toen ik net zwanger was. Hij heeft toen een andere vrouw zwanger gemaakt. Die vrouw besloot het kind te houden en hier alleen voor te gaan zorgen. Ik heb hem vergeven, maar...
Geen reacties
19-10-2023
Ik zou graag willen weten of je in de Ger. Gem. je kind ook mag laten dopen als dat doormiddel van IVF ontstaan is?
16 reacties
19-10-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering