Contract loopt af en ik wil niet verlengen

Reformatorische Maatschappelijke Unie | Geen reacties | 20-10-2020| 14:01

Vraag

Eind dit jaar loopt mijn jaarcontract af bij mijn werkgever. Omzetten naar een vast contract zit er vrijwel zeker in, maar dit wil ik niet. Ik wil hier stoppen, maar wanneer is het een goed moment om dit aan te geven bij mijn manager/directe collega’s?

ADVERTORIAL

Geeft u straatarme Egyptische christenen een onvergetelijke Kerst?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een christelijke Egyptische familie te doneren. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u straatarme Egyptische christenen een onvergetelijke Kerst?

Antwoord

Je jaarcontract loopt binnenkort af. Waarschijnlijk wordt aan jou een vast contract aangeboden. Je geeft aan dat je wilt stoppen bij dit bedrijf.  Je vraagt je af wanneer het een goed moment is om dat mee te delen.

Ik hoop dat je inmiddels al wel zicht heb op ander werk, anders is het de vraag of je zomaar een vast contract moet willen weigeren. Een vast contract kun je meestal (niet altijd) per maand opzeggen.

Maar heb je nog geen zicht op een nieuwe baan en je wilt ook geen vast contract. Dan kan dat wel gevolgen hebben voor het wel of niet ontvangen van een ww-uitkering. Wil je in aanmerking komen voor een ww-uitkering, dan mag je niet “verwijtbaar werkloos” zijn. Dat betekent ook dat als aan jou een contractverlenging wordt aangeboden en je weigert deze, dat je mogeljjk geen uitkering van het UWV ontvangt.  Je moet er namelijk alles aan doen om niet werkloos te worden. 

Hierbij zijn wel weer wat uitzonderingen op de regel, bijvoorbeeld als je arbeidsvoorwaarden drastisch zouden wijzigen of als er sprake zijn van moeilijke werkomstandigheden. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld pesten op het  werk.

Wil je alsnog -dit wetend- geen contractverlenging accepteren, dan zou ik minimaal een maand van te voren de manager of werkgever hierover informeren. Uiteraard mag je dit ook eerder dan een maand bespreken met je werkgever. Je bent dit niet verplicht, maar je betoont -zoals wij dat juridisch noemen- dan wel “goed werknemerschap”. In deze situatie zal de werkgever ook geen transitievergoeding willen betalen.

Wil je meer advies of persoonlijke ondersteuning? Meld je dan aan als lid van de RMU!

Jannie van der Mark-Voortman

Lees meer artikelen over:

RMU
Dit artikel is beantwoord door

Reformatorische Maatschappelijke Unie

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
40 artikelen
Reformatorische Maatschappelijke Unie

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Samen op de knieën bidden

Aan iemand van de Ger. Gem. Is het goed dat als je getrouwd bent, samen met je man op je knieën voor je bed, samen bidt? Of doen de mensen dit samen als je in bed ligt? Ik vind dit een moeilijk punt (...
15 reacties
19-10-2010

Nepgelovige

Mag deze vraag aub zo snel mogelijk beantwoord worden? Ik ben ernstig in de war en wil niet van m'n geloof vallen. Ik heb een zogenaamde profetische dienst bijgewoond. Ik zeg de naam van die man hier ...
7 reacties
19-10-2016

Verliefd op getrouwde collega

Al zo’n tien jaar heb ik een mannelijke collega waar ik een nauwe samenwerking mee heb gehad. De laatste jaren werk ik bij een andere locatie en hebben we nog af en toe contact. Die collega heeft een ...
3 reacties
19-10-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering