Hymen septus

Peter Emdee / geen reacties

30-06-2020, 08:03

Vraag

Vorig jaar ben ik geopereerd aan een versmalde vagina-ingang en een zogenaamd ‘bruggetje’. Sindsdien is geslachtsgemeenschap mogelijk. Waar ik me zorgen over maak is dat ik na de gemeenschap niet tot nauwelijks sperma verlies, het loopt er zeg maar niet uit. Iets wat ik van vriendinnen wel hoor. Mijn man komt wel klaar in mij en ook wanneer hij buiten mij klaar komt zien we gewoon sperma. Dus het is niet zo dat hij geen sperma heeft. Mijn vagina-ingang is door de operatie wijder dan bij de meeste vrouwen, zou het hiermee te maken kunnen hebben?

Ik hoop dat u mijn vraag wilt beantwoorden! We hebben een kinderwens en ik maak me nogal zorgen of die ooit in vervulling zal gaan.

Antwoord

Beste vraagstelster,

Op grond van deze informatie kan ik u geruststellen. Iedere mens is uniek en dat geldt uiteraard ook voor de precieze vorm van de vagina. Bij u was er blijkbaar sprake van een vernauwde vagina-ingang en een hymen septus (ik denk dat u dat met 'bruggetje' bedoelt). U schrijft dat dit inmiddels operatief gecorrigeerd is. Dit maakt doorgaans de geslachtsgemeenschap gemakkelijker en minder pijnlijk voor de vrouw. Een hymen septus heeft verder geen invloed op de baarmoeder en de eierstokken en dus geen invloed op de vruchtbaarheid.

Dat er bij u na de zaadlozing minder sperma lijkt weg te vloeien in vergelijking met andere vrouwen, lijkt mij niet kansverlagend voor een zwangerschap. Blijkbaar is de vagina bij u iets nauwer (geweest); bij andere vrouwen is de vagina wat betreft vorm weer net iets anders. Het zou wellicht ook aan de spanning van de bekkenbodemspieren kunnen liggen. Deze spieren ondersteunen het gebied van de anus en de geslachtsorganen en bij (onbewust) aanspannen kan het zijn dat er meer sperma achterblijft. Als het sperma bijvoorbeeld tien minuten later bij de toiletgang wel wegvloeit, zou het aan de spanning van uw bekkenbodemspieren kunnen liggen. Zolang u daar geen klachten van hebt, is dat geen reden tot zorg.

In vergelijking met veel dieren zijn mensen niet zo heel vruchtbaar. Vrouwen kunnen onderling ook sterk verschillen in vruchtbaarheid. Het kan soms wel meer dan een jaar duren totdat een vrouw zwanger raakt, ook als man en vrouw regelmatig in de vruchtbare periode geslachtsgemeenschap hebben. Als het langer dan een jaar duurt om zwanger te worden, ondanks pogingen tijdens uw vruchtbare periode, kan de huisarts u en uw man lichamelijk onderzoeken op eventuele verminderde vruchtbaarheid. Uiteraard kunt u ook eerder eens een afspraak bij de huisarts maken om uw zorgen te bespreken.

Ik hoop uw vraag hiermee beantwoord te hebben,
Met vriendelijke groet.

Peter Emdee

 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Nijmegen
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Laatstejaars geneeskundestudent

Tags in dit artikel:

vagina
geen reacties

Terug in de tijd

Aan ds. J. R. Lammers. De laatste tijd ben ik steeds meer gaan inzien dat de Bijbel ook heel menselijke kanten heeft. In...
geen reacties
29-06-2013
Er wordt wel eens gezegd dat we een ingeschapen Godskennis hebben, omdat we allemaal het idee hebben dat er een God is. ...
geen reacties
29-06-2005
In Psalm 48 lees ik aan het einde: "Want deze God is onze God, eeuwiglijk en altoos; Hij zal ons geleiden tot den dood t...
geen reacties
29-06-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering