Priesterwijding op de sabbat

Ds. C. Oorschot / 2 reacties

21-05-2020, 10:15

Vraag

Ik lees sinds kort als niet-gelovige de Bijbel. Dit omdat mijn vriendin gelovig is en ik er voor opensta. Maar vaak komen er vragen in mij op, bijvoorbeeld deze, In Exodus hoofdstuk 29 vers 35, staat dat een priesterwijding zeven dagen duurde, maar de zevende dag in de week is de sabbat, dus zou de priesterwijding dan niet acht dagen moeten duren?

Antwoord

Het is opmerkelijk dat aan iemand die pas naar de kerk gaat dit opvalt. Ik vind het ook niet gemakkelijk op deze vraag een eerlijk en passend antwoord te geven, vandaar dat het ook even geduurd heeft voordat ik reageer. Over de priesterwijding lezen we ook in Levicus 8 en ook daar worden de zeven dagen genoemd. Zeven, het volmaakte getal, waarin elke dag weer de handen van de priesters werden gevuld. Lege handen moeten eerst vol gemaakt worden voordat zij kunnen uitdelen. Neem als eerste dag van deze inzetting de sabbat, dan is inderdaad de achtste dag weer een sabbat. Naar mijn mening is dit dan de eerste dag waarop de priester vanuit de volheid, die hij zelf gekregen heeft, het volk bedienen kan.

Ik hoop, dat de vraagsteller iets aan dit antwoord heeft.

Met vriendelijke groet,
Ds. C. Oorschot

Ds. C. Oorschot

 • Geboortedatum:
  25-08-1933
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Woon/standplaats:
  Stellendam
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Emeritus

2 reacties
Jeffree
21-05-2020 / 19:35
Goede vondst van vraagsteller! Er wordt gezegd dat de priesters op de sabbat gewoon moeten doorgaan met hun wijding, ook al is het sabbat!

De Heere Jezus gebruikt dit feit in Matt 12:5 om aan te tonen dat de sabbat niet is bedoeld om jezelf braaf op te sluiten en niets te doen. Gehoorzaamheid stijgt boven het sabbatsgebod uit.

Bovendien geeft ten diepste niet het houden van de sabbat echte rust, maar het komen tot Jezus (Matt 11:28-30).
Jesaja40
23-05-2020 / 17:15
Wat een fijne vraag wordt hier gesteld door iemand die heel serieus de Bijbel leest.

In de Bijbel heeft de priester een belangrijke taak te verrichten. Als u wat verder leest in de Bijbel zult u daar ook lezen dat de priesters toegestaan werd om op Sjabbat het vuur aan te steken. Wat u nog meer zult verbazen is dat de priesters uitsluitend op de Sjabbat de 12 toonbroden moesten bakken.

Een eeuwigdurende inzetting voor de priesters die de Eeuwige hen als een gebod voorschrijft. Nee, de priester is niet in overtreding als deze op Sjabbat noodzakelijke arbeid moet verrichten.

Wanneer een jongen wordt geboren op de Sjabbat zal zijn besnijdenis op de volgende Sjabbat plaats vinden. Het gebod om de besnijdenis te verrichten gaat hoger dan het Sjabbat gebod om niet te werken. Als de besnijdenis op Yom Kipoer moet plaats vinden wordt de meest heilige dag voor de Joden terzijde geschoven. Niet de mens, maar de Eeuwige laat de geboorte op een Sjabbat plaats vinden.

En de rest van het Huis van Israël: geen arbeid op Sjabbat verrichten.
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Terug in de tijd

Sinds een tijdje heb ik last van dwanghandelingen en voor al van dwanggedachten. Als ik een negatieve gedachte binnen kr...
geen reacties
20-05-2014
Geachte dr. M. J. Paul. Met permissie stel ik u deze vraag; een vraag die rees na de paasviering. Het viel ons op dat (u...
3 reacties
20-05-2011
Aan de heer Den Hamer, zie hier. Als dit nu herkenbaar is in het leven van de ander, kan je dan wel een huwelijk aangaan...
geen reacties
20-05-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering