Toeleidende weg of menselijk logica

Redactie Refoweb / Geen reacties

04-05-2020, 08:07

Vraag

Aan een predikant of ambtsdrager uit de Gereformeerde Gemeenten. In de prediking binnen de Gereformeerde Gemeenten wordt heel vaak de opmerking gemaakt: “Als de Heere in iemand begint te werken, dan gaat hij eerst zien hoe zondig hij is”, of “Het werk van de bekering begint met Godskennis en zelfkennis, daarna komt Christuskennis”, of allerlei andere uitlatingen die op hetzelfde neerkomen. Ik vraag me af: waar dit staat in de Bijbel?

Vaak wordt dit alleen beargumenteerd op basis van logica. Dan is het bijvoorbeeld: “Waarom zou je tot Christus vluchten als je je ellende niet ziet? En dan is er geen reden inderdaad, dus dat klinkt als heel logisch. Maar als menselijke logica gebruikt wordt als bewijs voor hoe God werkt, zegt me dat niet zo veel.

Er wordt ook aangehaald dat het boek Romeinen begint met de doodstaat van de mens, daarna richting wedergeboorte, heiligmaking, etc gaat. Dat zegt misschien wel wat, maar een volgorde van een bijbelboek is wel een vaag bewijs. Is er nu ook een letterlijk bewijs uit de Bijbel dat dit zegt?


Antwoord

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2357 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Opgegroeid in een wat kleine Ger. Gem.-wereld, in een heel gemiddeld gezin in een dorpsomgeving, worstel ik met sommige dingen. Ik heb het idee opgevat dat bij een christen blijkbaar een bepaalde leve...
3 reacties
01-05-2018
Mogen meisjes een legging dragen?
Geen reacties
01-05-2007
Mag je bidden om oordelen over je kerkelijke gemeente, opdat het haar tot inkeer zal brengen? Een toelichting: onze gemeente (Gereformeerde Bond) leeft niet meer, is lauw geworden. De ambten worden ni...
8 reacties
01-05-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering