AOW- en Pensioenleeftijd

Redactie Refoweb / Geen reacties

06-04-2020, 08:05

Vraag

De AOW-/Pensioenleeftijd gaat/is omhoog omdat we steeds ouder worden. Vrouwen leven gemiddeld zo’n twee jaar langer dan mannen. Waarom gaat hun AOW-/Pensioenleeftijd niet twee jaar later in dan mannen?


Antwoord

De AOW-leeftijd is de afgelopen jaren omhoog gegaan en neemt verder toe tot 67 jaar eind 2024. Nu bestaat bij jou de vraag waarom er niet wordt gekeken naar de levensverwachtingsverschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben een langere levensverwachting en je zou dan kunnen redeneren dat de AOW-leeftijd voor vrouwen hoger zou moeten liggen. 

Bij verschillen in AOW-leeftijd zou je discrimineren. De levensverwachting tussen mannen en vrouwen is aanwezig. Maar binnen het geslacht zou je dan ook weer een splitsing moeten maken. De levensverwachting van hoogopgeleiden is anders dan laagopgeleiden, rijkdom en armoede en zo kun je nog wel doorgaan. De AOW, Algemene Ouderdomswet, is voor ieder gelijk, dus algemeen. 

Ik snap je vraag, maar het hanteren van verschillende AOW-leeftijden zou in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel. 

Daniël Post
Sprangers Van den Ende

Tags in dit artikel:

uitkering
Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2353 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn dochter heeft pas verkering met een hele lieve niet-christelijke jongen. Hoe leg ik die kinderen uit dat seks voor het huwelijk en bij elkaar slapen niet mag. Ik heb al veel gepraat met ze en mij...
Geen reacties
04-04-2006
Hoe kunnen wij houden van Jezus als we Hem niet kunnen zien? Ik verlang er bijvoorbeeld wel naar om Hem te zoeken, maar wanneer hou je oprecht van Hem?
Geen reacties
04-04-2023
Er is bij mij een dwangstoornis geconstateerd. Ik heb last van seksuele intrusies en vloekgedachten. Nu ben ik onder behandeling van een psycholoog en zij zegt dat ik mijn gedachten zo specifiek mogel...
2 reacties
04-04-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering