Emotioneel beschadigd door het reformatorische gedachtegoed

J.M. Strijbis / Geen reacties

02-01-2006, 00:00

Vraag

Ik vraag me af of er ook mensen emotioneel beschadigd zijn door het reformatorische gedachtegoed en de onderdrukking die dit met zich mee kan brengen? Ik mis hier openheid over.


Antwoord

Ha vragensteller,
 
Ik denk niet dat het reformatorisch gedachtegoed iemand kan beschadigen. Wel de manier waarop mensen er mee omgaan. Uit de communistische wereld (en ook bij andere ideologieën en godsdiensten, evenals bij het christendom) weten we dat mensen door een soort hersenspoeling voor hun leven beschadigd zijn geworden. Jij doelt hier m.i. meer op het opdringen tegen wil en dank van de reformatorische ideeën. Hieruit kan emotionele beschadiging plaatsvinden, evenals het opdringen van Bijbelse waarheden e.d. Wij kunnen elkaar namelijk niet overtuigen en dat wordt nog wel eens (onbewust of bewust) geprobeerd.

De dienst aan de God van de Bijbel is een liefdedienst, die Gods kind nog nooit verdriet heeft gedaan. Nu kan er dus achter het 'dwingen' enorm veel liefde schuil gaan, terwijl hierdoor toch dingen kunnen ontsporen.

Als je het hebt over onderdrukking, kan ik me daar niet echt een goed beeld van vormen, want dat doet mij echt denken aan heel ongezonde situaties. Ouders hebben een grote verantwoordelijkheid, want ze moeten het hun kinderen inscherpen, dag en nacht. Toch zit er ontspanning in het feit dat God de wasdom geeft en wij dat niet kunnen.

Hopelijk heb ik je iets verder geholpen.

Groetjes,
J. M. Strijbis

Tags in dit artikel:

christenen
Dit artikel is beantwoord door

J.M. Strijbis

  • Geboortedatum:
    16-06-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Gouda
  • Status:
    Actief
163 artikelen
J.M. Strijbis

Bijzonderheden:

Docent(opleider) Driestar Hogeschool


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Beste dominee Harinck. Ik zit met een vraag. In mei 2016 heb ik belijdenis mogen doen, maar helaas heb ik nog niet de vrijmoedigheid om aan het Heilig Avondmaal te gaan. Stel dat God besluit dat ik mo...
6 reacties
02-01-2018
Ik heb een vraag aan dr. J. van der Wal (als dat mogelijk is), omdat ik in een antwoord van hem op iemand anders’ vraag veel herkende over het onderwerp 'parentificatie'. Mijn situatie is als volgt: i...
Geen reacties
02-01-2015
Worden de planeten en het heelal ook vernieuwd bij de tot standkoming van de nieuwe aarde? Vraag 2: Kun je ongedoopt sterven?
Geen reacties
02-01-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering