Eeuwigheid der eeuwigheden

Ds. W. C. Meeuse / Geen reacties

08-03-2018, 08:00

Vraag

Wat betekenen de woorden eeuwig, eeuwigheid, eeuwigheden en eeuwigheid der eeuwigheden?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

In het Oude Testament is het woord eeuwigheid een vertaling van het Hebreeuwse olam. In de  Septuaginta, en ook in het Nieuwe Testament is het Griekse woord: aioon.

Meestal wordt hiermee een verst denkbare tijd aangegeven. Zo werden koningen wel begroet met: leef in eeuwigheid. Maar als het van God gezegd wordt, is daar niet een bepaalde (lange) tijd mee aangeduid. Maar: van eeuwigheid tot eeuwigheid zijt Gij God.  Zonder begin, zonder einde en ook zonder vervolg van tijd. En zonder tijd kunnen wij niet denken. Het Woord van God bestaat voor eeuwig (Jes 40:8). De eeuwige God, de Schepper van hemel en aarde  (Jes. 40:28). Als in het NT gezegd wordt dat iets van eeuwigheid is dan geeft dat aan dat dit onafhankelijk is van de wisseling van de tijden (b.v. Ef. 3: 21). 

Als het gaat om eeuwigheid der eeuwigheden dan is er sprake van een Hebreeuwse manier van versterking weergeven. Zoals b.v. hemel der hemelen: de hoogste hemel. Heere der heren: enz. Pascal zei: ons bestaan ligt tussen twee eeuwigheden. 

Voor een overzicht van het gebruik van aio in het NT zie: “is aiooon een eeuwigheid”

Ds. W. C. Meeuse

Ds. W. C. Meeuse

  • Geboortedatum:
    12-04-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Emeritus (2011)

Tags in dit artikel:

eeuwigheid
Geen reacties

Terug in de tijd

Hoeveel lijdensweken zijn er eigenlijk? Zes, zeven of zelfs acht?
2 reacties
07-03-2012
Zondag ga ik naar de kerk van mijn ex-vriend. Nu is het al zo'n 2,5 jaar uit, maar nog steeds snap ik het niet. Het is namelijk stukgelopen omdat zijn ouders mij niet accepteerden omdat ik niet meer k...
Geen reacties
07-03-2014
Wij zijn gelukkig getrouwd, maar nu is mijn man me gaan wantrouwen omdat ik naastenliefde betoon aan een pas gescheiden vriend die veel bij ons komt/kwam. Na die scheiding komt hij nu vaak bij me prat...
Geen reacties
07-03-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering