Kerkelijke eenheid en beetje verscheidenheid

Ds. H. Paul / 2 reacties

21-02-2018, 11:34

Vraag

Onlangs heb ik een vraag gesteld over het bindende karakter van de uitspraken van 1931 binnen de Gereformeerde Gemeente. Ik dank ds. Paul voor zijn reactie, maar begrijp het niet helemaal. Is het niet mogelijk dat er binnen een Gereformeerde kerk/gemeente verschil van inzicht is over een gedeelte van de leer? Waarom moet dat tot op de komma worden vastgesteld/uitgevochten? Is er dan geen kerkelijke eenheid mogelijk met daarbinnen een beetje verscheidenheid?

Nogmaals, het gaat me niet om de waarheid van de uitspraken, maar om het bindende karakter. Iemand als ds. Korving kan ‘1931’ niet onderschrijven en staat hierdoor buiten de Gereformeerde Gemeenten, terwijl hij wel met verschil van inzicht kan leven. Of ds. Den Ouden die het verschil uitlegt en nuanceert.

Antwoord

Beste vraagstel(ler)ster, 

Bij de ambtsaanvaarding verklaart iedere predikant in de Ger. Gem. zich achter de besluiten van 1931 te stellen. Er kan wel onderscheid zijn in de accentuering van onderdelen, maar niet iets wat ermee in strijd is.

Hartelijke groeten, 
Ds H. Paul

Ds. H. Paul

Ds. H. Paul

2 reacties
Lecram
21-02-2018 / 14:00
Leden van de GG zijn gebonden aan deze uitspraken, maar leden zijn niet verplicht zich aan de GG te verbinden. Er is ook keus buiten de GG, zodat je je niet gebonden hoeft te voelen aan uitspraken waar je je niet in kunt vinden.
WillemB
22-02-2018 / 21:00
Uit dit antwoord maak ik op dat kerkelijke eenheid met de GG niet mogelijk is, zolang de andere “partij” hun leeruitspraken niet onderschrijft.
Of is dit te kort door de bocht?

Terug in de tijd

Is het bijbels om te stellen dat de kandelaar uit Nederland al is weggenomen en dat de Heilige Geest uit de kerken is ge...
10 reacties
20-02-2017
Ik wil dolgraag met mijn vriend trouwen. We hebben al een aantal jaren verkering. Maar we kunnen nog niet trouwen i.v.m....
7 reacties
20-02-2013
Geacht prof. dr. Paul. Recent heb ik het bijbelboek Jakobus bestudeerd. Ik kwam in aanraking met de opvatting van MacArt...
geen reacties
20-02-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering